Akkoord, onze titel is vrij plastisch uitgedrukt, maar drie recente onderzoeken uit 2023 lijken te bevestigen dat de suppletie met BCAA wel degelijk de spieren rond de enkel net voldoende verstevigt of laat herstellen om zo tot minder enkelletsels of blessures van de ligamenten in die zone te leiden.

Minder enkelletsels bij basketballers

Een eerste onderzoek werd afgenomen bij basketballers, van wie de enkels het sowieso hard te verduren krijgen. Het onderwerp van het onderzoek was om na te gaan hoezeer spierpijn bij basketballers gemilderd kan worden. Daarbij werd tegelijk het effect op een vermindering van enkelletsels vastgesteld.

Sterker aanvalsspel bij volleyballers

Een onderzoek bij volleyballers ging niet zozeer in op blessurepreventie, maar leidde tot de conclusie dat het sprongkrachtgedreven aanvalsspel van de testgroep met BCAA-suppletie erop vooruitging. Ook hier komt heel wat van de kracht uit het benen- en voetenwerk van volleyballers.

Een veilige spieromgeving rond de ligamenten voor sporters in het algemeen

Een derde onderzoek zoomde in op enkelblessures bij atleten in het algemeen. Die komen zeer vaak voor bij sporters en maken 40 % uit van alle sportblessures. Die blessures zijn het gevolg van overbelasting van de spieren, waardoor ze maximaal gespannen staan en pijnlijk worden. Die spieren functioneren dan niet meer op volle sterkte en hebben het moeilijker om de omliggende ligamenten en pezen bijeen te houden.

Advies over voedingssupplementen

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, heeft zich altijd in voedingsleer verdiept. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om ook door middel van voedingssupplementen het maximum uit je trainingsarbeid te halen. Belgisch kampioene veldlopen Sofie Van Accom, bijvoorbeeld, volgt minutieus onze aanbevelingen op, zoals je hier kunt lezen.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.