Veel duursporters, en daar mogen we onder meer allroundwielerkampioen Mathieu van der Poel toe rekenen, zweren al jaren bij bietensap, omdat het een hoge concentratie nitraat bevat en dat een prestatiebevorderend effect kan hebben. Toch zijn er nog steeds tegenstrijdige resultaten wat betreft de prestatieverbetering en zou er onderzocht moeten worden hoe de ergogene werking versterkt kan worden.

Positieve effecten van verhoogde NO-concentratie

Inname van nitraat zorgt voor een verhoogde NO-concentratie in het bloed, wat tal van positieve effecten heeft op fysiologische processen die van belang zijn voor sportprestaties. Zo zorgt een verhoging van de NO-concentratie voor verwijding van de bloedvaten. Daardoor verbetert onder andere de doorbloeding van de spieren, waardoor het zuurstofaanbod toeneemt. Ook heeft een hogere NO-concentratie een positief effect op de calciumhuishouding in de spieren en daardoor op de contractiekracht. Ten slotte zou een verhoogde NO-concentratie ervoor zorgen dat de mitochondriën, de zogenaamde ‘energiecentrales in de (spier)cellen’, efficiënter gaan werken.

Bietensap verbetert de sportprestaties

Bietensap is de nitraatleverancier bij uitstek. Nitraat bevindt zich ook in andere groenten, zoals sla en andijvie, maar is veel gemakkelijker te genereren uit rode bieten. Bacteriën in de mond zetten nitraat om in nitriet. Vervolgens zet het lichaam nitriet om in stikstofmonoxide (NO). Een verhoogde NO-concentratie heeft een positief effect op de spieren, wat tot betere prestaties kan leiden.

Wat het precieze mechanisme ook is, het is in ieder geval duidelijk dat er minder zuurstof nodig is bij dezelfde inspanning, of dat een hogere intensiteit mogelijk is bij dezelfde zuurstofopname. Uit onderzoek is gebleken dat een prestatieverbetering tot 16 % mogelijk is. Een recente studie laat nu ook zien dat rode biet de vermoeidheid na een zware uithoudingsinspanning vermindert via een daling in de spierschade.

Granaatappel zorgt voor meer zuurstof

Granaatappelextract bevat eveneens een hoeveelheid nitraat en verhoogt de hoeveelheid zuurstof in je bloed. Meer zuurstof in het bloed leidt uiteindelijk ook tot een betere doorbloeding, wat wederom elke cel in je lichaam ten goede komt. Er is al aangetoond dat inname van granaatappelextract 30 minuten voor de inspanning de tijd tot uitputting tijdens een looptest kan verbeteren via een verhoogde bloedtoevoer en bloedvezeldiameter. Bovendien bevat het extract ellagzuur, een 2 à 3 keer krachtiger antioxidant dan rode wijn of groene thee, dat beschermt tegen schade door vrije radicalen in lichaam en huid. Zo helpt het huidveroudering, aderverkalking en kans op hartaandoeningen, kanker en alzheimer te verminderen en de bloeddruk te verlagen en heeft het een ontstekingsremmende werking. Granaatappel bevat ook veel kalium, ijzer, foliumzuur, vitamine A, C en E en isoflavonen.

In vergelijking met één extract zou de combinatie van extracten van rode biet en granaatappel dus een versterkend effect kunnen hebben op de bloedtoevoer naar de spier, zodat de uithoudingsprestatie verbetert.

Kurkuma vermindert schade aan spieren

Kurkuma is een antioxidant dat wordt gewonnen uit de wortel van de curcuma longa, een plant die tot de gemberfamilie wordt gerekend. Kurkuma wordt ook wel koenjit (afgeleid van de Malaise naam kinjit), kerriepoeder (curry) of geelwortel genoemd. Geelwortel wordt in Azië niet alleen gebruikt om rijst mee te kleuren, maar ook als medicijn tegen allerlei ziektes, zoals trombose en hersenaandoeningen waaronder alzheimer en parkinson. Het wordt gezien als het ‘heilige poeder’.

Nieuwe studies tonen aan dat een sportsupplement op basis van kurkuma de schade die spieren oplopen door krachttraining zou verminderen. Het is gebleken dat sporters die het supplement gebruiken na de training minder last hebben van spierpijn.

Sports2 heeft met Nitra Forte rode biet, granaatappel en kurkuma samengevoegd in één product, wat een meerwaarde geeft ten opzichte van de afzonderlijke producten.

Aanwijzingen voor gebruik

Los dagelijks 5 g poeder op in 250 ml. Als je dit product binnen een trainingsregime gebruikt, neem het dan bij voorkeur 1 à 2 uur voor de inspanning in, ook op de wedstrijddag. De laatste inname moet 3 uur voor de competitie gebeuren. Niet voor of vlak na inname antibacteriële tandpasta of mondspoeling gebruiken.

REFERENTIES

  • The effects of pomegranate extract on blood flow and running time to exhaustion. Trexler E.T. Appl Physiol Nutr Metab 2014 39(9): 1038-1042
  • Effects of pomegranate extract on blood flow and vessel diameter after high-intensity exercise in young, healthy adults. Roelofs E.J. Eur J Sport Sci 2017 17(3):317-325.
  • Betalain-rich concentrate supplementation improves exercise performance and recovery in competitive triathletes. Montenegro C.F. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2017, 42(2): 166-172
  • Effects of Beetroot Juice Supplementation on Cardiorespiratory Endurance in Athletes. Dominguez R. A Systematic Review. Nutrients 2017 Jan 6;9(1).
  • Reduction of delayed onset muscle soreness by a novel curcumin delivery system (Meriva): a randomised, placebo-controlled trial. Drobnic F. J Int Soc Sports Nutr 2014 Jun 18;11:31.

Bestel Nitra FortE

Wil je de gecombineerde kracht van rode biet, granaatappel en kurkuma zelf ervaren? Bestel Nitra Forte, schenk elke dag 1 maatlepeltje in en je kunt ruim twee maanden verder.

Met dit nitratenproduct bewijst Sports2 opnieuw dat we altijd de laatste sportmedische en wetenschappelijke literatuur niet alleen uitpluizen, maar ook in de beste prijs-kwaliteitverhouding daadwerkelijk in de markt zetten, zoals we eerder al met onze ketonen de mediastorm voor waren.