Zoals je op
mijn bio kunt lezen, ga ik jaarlijks een vrij extreme fietsuitdaging aan. Die voerde me al naar Marokko, de jungle van Togo en zelfs down under. De laatste tocht waarover ik uitgebreid berichtte, was de Kilimanjaro Bike Trail in 2019. Toen kwam … jeweetwel. Nu de pandemie enigszins in bedwang is, maar ook nog niet geheel de wereld uit, koos ik in 2021 voor de 5 Fronteras, een sportieve uitdaging in het zonnige zuiden van Spanje.

Sports2 stond met twee deelnemers aan de start voor een zesdaagse waar elke dag een andere ‘frontera’ aangedaan werd, goed voor in totaal 600 km met 7.000 hoogtemeters. 

 

Wat houden de 5 Fronteras in Andalusië precies in?

Frontera is Spaans voor grens. Meer bepaald gaat het om de vroegere grenzen tussen de gebieden onder Moorse invloed en de regio’s waar de christelijke Spanjaarden verzet boden. Op de grens tussen de twee gebieden bevinden zich veel – vaak witte – dorpjes:

  • Arcos de la Frontera,  met zijn middeleeuwse stadsmuren rondom een rots 
  • Jerez de la Frontera, dat zijn naam leent aan de bekende sherry, een stad met zowel Arabische invloeden als flamenco
  • Vejer de la Frontera, een wit vestingstadje, spectaculair gelegen op een groene heuvel van 220 meter hoog
  • Castellar de la Frontera, met zijn smalle straatjes richting het kasteel op een heuveltop 
  • Jimena de la Frontera, een historisch dorp omringd door het natuurpark Los Alcornocales

Onderweg deden we ook de witte dorpen van Cádiz aan, terwijl de eindmeet in het hoger gelegen Grazalema lag. Het hoogste punt onderweg was Puerto Boyar (1.103 meter), vanwaar je een spectaculair uitzicht hebt op het binnenland van Andalusië. Je rijdt langs kleine bergwegen, klimt als een gems door het berglandschap van Andalusië en geniet van alle verrassingen die je achter elke bocht tegenkomt.

Bijtanken en recupereren met onze eigen voedingssupplementen

Niet zo extreem als mijn vorige tochten, maar nog altijd zeer pittig, onder een aangenaam Andalusisch zonnetje. Om de Spaanse kilometers vlot verteerd te krijgen, wapenden we ons uiteraard met onze eigen voedingssupplementen:

We kozen voor Hydra Fuel 2:1 tijdens de tocht, aangevuld met Fast Fuel Gels, Energy Bars en Energy Fruit om de nodige koolhydraten binnen te krijgen. Dagelijks verbruikten we tussen 5.000 en 6.000 kcal. Na de ritten vulden we krachten onmiddellijk aan met Recovery Fuel en BCAA om goed te kunnen recupereren voor de volgende rit. Uiteraard was ook onze allernieuwste High Protein Bar mee. Een fringale, ofte een hongerklop, dat zal ons niet snel overkomen!

Kortom: een toporganisatie van Belgian Sport Holidays.

Je voorbereiden op een extreme of pittige meerdaagse fietstocht?

Ik deel graag al mijn ervaringen en begeleid individuen of groepen graag in de voorbereiding naar zo een tocht of op de tocht zelf. Ik werk ook graag een voedingssupplementenschema uit om de tocht goed door te komen. Neem gerust contact op via info@sports.be, bel naar +32 475 328 761 of stel je vraag via het formulier.