Sla er maar eens haar pagina op Wikipedia op na: aan Belgische atletiektitels geen gebrek op het palmares van de 31-jarige Sofie Van Accom. Een zege op een BK lange cross bij de seniores ontbrak echter nog, maar daar kwam in Brussel in februari 2020, enigszins vanuit een underdogpositie toch wel, verandering in: goud!

Een BElgische titel pakken als outsider

Een ietwat onverhoopte overwinning in een discipline die in wezen niet helemaal de hare is. ‘Ik beschouw mezelf eigenlijk meer als een pisteloopster en ik pakte weleens een titel op de korte cross, maar op de volle afstand had ik eigenlijk nooit verwacht dit ooit te kunnen bewerkstelligen. Maar nu het toch gebeurd is, moet ik zeggen: ik heb nog nooit zoveel lofbetuigingen en felicitaties mogen ontvangen. Zo een veldlooptitel maakt toch net iets meer los dan pisteprestaties. Vermoedelijk omdat je met zo een veldloopoverwinning alle aandacht alleen vangt, terwijl je op een piste de aandacht met andere disciplines moet delen. En de cross wordt ook op tv uitgezonden’, reflecteert Van Accom.  

Atletiek, atletiek en atletiek sinds haar zevende 

We kunnen niet anders dan Sofie Van Accom nu toch echt wel een allroundatlete te noemen. Op haar 31ste plukt ze de vruchten van jarenlang labeur. Bijna een kwarteeuw mag je zeggen, want Van Accom bond voor het eerst de spikes aan op zevenjarige leeftijd bij A.C. Herentals, de club waar ze vandaag nog altijd bij aangesloten is: ‘Vreemd genoeg ging in de prille jeugdreeksen mijn voorkeur wel uit naar veldlopen, waarin ik heroïsche confrontaties uitvocht met Katrien Van Looy, de kleindochter van wielerlegende en Rik Van Looy, de Keizer van Herentals. Als pupil kaapte ik toen ook een aantal veldlooptitels mee.’

‘Als eerstejaarsbenjamin haspelde ik op een pistemeeting eens een 1000 meter af in 3.20’, licht Sofie Van Accom haar switch naar de piste toe. ‘Ik liet mij toen vertellen dat dat een ongezien snelle tijd was en ben me toen als cadet, scholier en junior wat meer gaan toespitsen op de 800 en later de 1500 meter, met een aantal podiumplaatsen op BK’s maar uiteindelijk ook een juniorestitel op de 1500 meter als resultaat.’

Dankzij haar studies lichamelijke opvoeding, waarin ze een masterdiploma haalde, slaagde Sofie erin om sport en studie te blijven combineren, en zo bouwde ze gestaag een rijkelijk bekleed palmares uit. Met trainer Dirk Engelen slaagt ze erin om haar snelheid op peil te houden en tegelijk nog altijd de basis aan uithouding uit te bouwen.

 

Dat is niet iedereen gegeven, maar door in de zomer ook aan de uithouding te blijven denken, en in de winter het snelheidswerk niet te verwaarlozen, blijft Sofie zowel op de piste als in het veld aan de top.

Voedingssupplementen als wezenlijk onderdeel van de trainingsaanpak

Daarin speelden de producten van Sports2 zeker ook een rol. ‘Via mijn toenmalige trainer leerde ik in 2013 Rudi Stroobants van Sports2 kennen, die ons adviseerde over de supplementen die me zouden kunnen helpen om de vele trainingsarbeid nog beter te kunnen verwerken. Ik ben de adviezen van Rudi minutieus beginnen op te volgen, en ik ben er zeker van dat de producten van Sports2 een belangrijke hoeksteen in de uitbouw van mijn carrière geworden zijn. Ik ben al jaren trouwe fan. Ook met mijn nieuwe trainer Dirk Engelen zijn we de producten blijven opnemen in onze totaalaanpak. Na mijn longembolie in 2019 hebben we met Rudi nog een en ander aangepast met producten die je immuniteit en weerstand nog versterken.’

Ik ben er zeker van dat de producten van Sports2 een belangrijke hoeksteen in de uitbouw van mijn carrière geworden zijn.

Welke producten van Sports2 gebruikt Sofie en hoe?

Trilactic

‘Neem ik in de zomer, heel gericht opgebouwd rond mijn 1500 meter-wedstrijden.’

Power OPTIMIZER

‘Gebruik ik net voor zware of langere intervaltrainingen en wedstrijden.’

Competition Fuel

‘Mijn trouwe gezel voor wedstrijden en zware trainingen, vooral omwille van de cafeïne die er in zit.’

Recovery Shake

‘Het hele jaar door, na zware trainingen. De cappuccino vind ik overigens ook heel lekker.’

Whey Shake

‘Ondersteuning met eiwitten voor mijn krachttrainingen.’  

 

HYDRA FUEL

‘De isotone dorstlesser in het gamma, gebruik ik doorheen het hele jaar.’

 

Vitamine D

‘Nam ik al, maar sinds die bij Sports2 in het gamma zit, ben ik naar hun product overgeschakeld. Ik ben de hele winter niet ziek geweest!’

Nitra Forte

‘Ook een nieuwkomer in het aanbod van Sports2, goed voor je allroundgezondheid maar ook je doorbloeding en zuurstoftransport. Ik voel me er heel goed bij.’

Voor Sofie zijn deze producten een vanzelfsprekend onderdeel van haar hele trainingsaanpak: ‘Ze zijn een automatisme geworden. Het gebruik ervan en de doseringen zijn er gewoon ingegroeid. Het is niet zo dat ik ooit eens een schepje vergeet of zo. Ik voel me er gewoon zeer goed bij en ben ervan overtuigd dat ze een deel van mijn succes zijn.’ 


Wat zijn de doelstellingen van een ambitieuze atlete in deze coronatijden?

Dan kom je in bloedvorm uit het crossseizoen en breekt er een pandemie uit met het coronavirus. Wat betekent dat voor de ambities en motivatie van een atlete? Sofie blikt toch vastberaden vooruit: ‘Ik ga er gewoon van uit dat alles verloopt zoals gepland, en daar train ik naar. De voorjaarsstage in Portugal is nu wel al geschrapt. Normaal zou ik dan het pisteseizoen openen op 1 mei in Herentals, maar dat komt misschien ook in het gedrang. Een Olympische limiet is sowieso te hoog gegrepen, maar ik heb wel mijn zinnen gezet op de 1500 meter op het EK in Parijs van eind augustus. De limiet van 4.09 heb ik in de benen.’


‘Ik kan niet anders dan daar volledig voor te gaan’, klinkt Sofie vastberaden. ‘Ik kan er geen rekening mee houden dat het niet zou doorgaan, anders kun je er mentaal nooit staan. Ik heb dan ook al een loopband laten aanrukken, mochten we helemaal in lockdown gaan en helemaal niet meer buiten mogen.’

Hopelijk heb je die loopband niet nodig, Sofie. Hou het maar bij de producten van Sports2 en een limiet voor het EK in Parijs.

Advies over voedingssupplementen binnen je trainingsaanpak?

Wil je net als Sofie Van Accom er staan als je er moet staan? Een slim regime aan voedingssuplementen kunnen je daarbij helpen. Vraag advies aan Rudi Stroobants via info@sports2.be, telefonisch via +32 475 328761 of via het formulier