In maart 2023 loopt er een actie waarbij klanten van de Italiaanse cateraar Bastiano in Bonheiden 15% korting krijgen in onze webshop in de daaropvolgende maand april, en onze klanten 15% korting kunnen krijgen bij hen. Wie iets koopt in maart in een van de twee webshops, krijgt een kortingscode om te gebruiken bij de andere webshop in april. Simple as that!

Lees ook de actiepagina op de blog van Bastiano.
Let op: bij Bastiano is de korting niet geldig op de wijnen, essentials en de buffetpakketten.


Pizza? Pasta? Lasagne? Een pact met de duivel? Helemaal niet! Een sporter moet ook eten en mag zich zeker iets lekkers permitteren. Zelfs een pizza is niet ongezond.  Er zijn natuurlijk pizza’s en pizza’s. Diepvriespizza’s bevatten heel veel vet en zout. Een verse pizza daarentegen is eigenlijk een uitstekend ‘herstelgerecht’ na een zware training.
 

Vegetarisch en vegan

Vegetarische voeding bevat geen ingrediënten die afkomstig zijn van gedode dieren. Vegetariërs eten dus geen vlees, gevogelte, vis of insecten. Veganisten zijn vegetariërs die helemaal geen voeding consumeren waarvoor dieren gebruikt zijn in het productieproces. Dus ook geen eieren, melkproducten of honing.

Een vegetarisch eetpatroon heeft geen nadelige invloed op sportprestaties. Je moet er wel voor zorgen dat je genoeg eiwitten en ijzer binnenkrijgt. Veganistische sporters lopen wel het risico op tekorten aan vitamine B2, B3, B12 en D, jodium, zink, calcium, kalium en selenium. Tijdig aanvullen met supplementen kan nodig zijn.

Glutenvrij en lactosevrij

Voor atleten met glutenintolerantie is het een beetje puzzelen om een evenwichtig glutenvrij dieet samen te stellen dat toch voldoende brandstof voor de spieren levert. Gelukkig zijn alle groenten- en fruitsoorten glutenvrij en is er tegenwoordig ook een ruime keuze aan glutenvrij brood en pasta. De artisanale pizza’s van Bastiano worden gemaakt van glutenvrij deeg.

Lactosevrije voeding geeft geen enkel probleem voor sporters. Sowieso wordt het afgeraden om melkproducten te nuttigen tijdens het sporten om maag- en darmklachten te vermijden. Bovendien zijn er genoeg alternatieven voorhanden, zoals sojamelk, kokosmelk of amandelmelk.

Low-carb en ketogeen

Koolhydraten vormen de belangrijkste energiebron voor sporters, zeker tijdens langdurige of intense inspanningen. De behoefte aan koolhydraten is afhankelijk van je trainings- en wedstrijdschema. Aan low-carb voeding heb je als sporter eigenlijk niet veel, zelfs niet op dagen dat je niet traint.

Helemaal anders is het als je een ketogeen dieet volgt. Daarbij is het de bedoeling om weinig koolhydraten en veel vetten te consumeren, zodat je lichaam gedwongen wordt de vetten om te zetten in ketonen, die dan de belangrijkste energiebron worden. Voor sporters is het niet zo gemakkelijk om je sportprestaties te verbeteren puur op een ketogeen dieet, zoals je in deze blogpost kunt lezen. Een supplement als Ketone Fuel is dan veel doelgerichter. Als je dat als basis neemt, zijn ketogene gerechten wel nuttig, omdat je zo in de ketogene zone blijft. 

Genieten mag

Behalve misschien als hij aan de absolute top staat, vinden we niet dat een sporter zich elk culinair genot moet ontzeggen. Geniet van lekkere, vers bereide gerechten, en ja, ook van een pizza. Als die con tanto amore bereid is zoals ze bij gouwgenoten Bastiano doen – niet met veel zout en vet – dan zien we er helemaal geen graten in. Vandaar dat we ons met onze actie in maart volop op het culinaire pad begeven.

Persoonlijk voedingsadvies voor sporters

Dat biedt Rudi Stroobants binnen het kader van zijn beproefde concept The Bigger Picture, dat ook voor een groot deel voedingsstrategie beslaat.

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876..