Of je beter een gel of een fruitreep kunt nemen tijdens het sporten hangt af van verschillende factoren, waaronder je persoonlijke voorkeuren, je lichaamsbehoeften en het type sport dat je beoefent.
 

Eigenschappen van een gel

Gels zijn doorgaans vloeibare koolhydraten die vlug door je lichaam opgenomen worden. Ze zijn handig omdat ze compact zijn, gemakkelijk te dragen en te consumeren tijdens het sporten. Gels worden vaak gebruikt bij duursporten zoals hardlopen, fietsen of triatlon, waar snelle energie-inname belangrijk is om vermoeidheid te voorkomen.

>> Meer informatie over de Fast Fuel gels van Sports 2

 

Eigenschappen van een FRUITREEP

Fruitrepen daarentegen bevatten vaak een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten. Ze kunnen een iets langzamere energieafgifte hebben dan gels, waardoor ze misschien beter geschikt zijn voor activiteiten met een lagere intensiteit of langere duur, zoals duurlopen, lange fietstochten, of lichte trainingssessies. Fruitrepen kunnen ook verzadigender zijn dan gels vanwege de vezels en textuur, wat sommige mensen als positief ervaren.

>> Meer informatie over de Energy Fruitreep van Sports 2

Goed om te weten: de Energy Fruitreep van Sports2 bevat bijna geen vetten en slechts minimaal vezels en leunt daarom sterk aan bij de voordelen van een gel zonder de nadelen van andere fruitrepen.  

 

Zowel voor reep als gel: wat zit er in?

Belangrijk is om te kijken naar de voedingswaarde en ingrediënten van de specifieke gel of fruitreep die je overweegt. Zoek naar producten met koolhydraten om je energie op peil te houden en eventueel ook eiwitten om spierherstel te bevorderen. Vermijd producten die te veel toegevoegde suikers, kunstmatige kleurstoffen en ongezonde vetten bevatten.

Sommige sporters geven er de voorkeur aan om beide opties te combineren, afhankelijk van de duur en intensiteit van hun training. Het is altijd een goed idee om verschillende producten uit te proberen tijdens je trainingen om te zien wat het beste werkt voor je individuele behoeften en voorkeuren. Vergeet niet om ook voldoende water of hydradatiedrank te drinken tijdens het sporten, ongeacht welke energierepen of gels je gebruikt, om gehydrateerd te blijven.

Voedingsadvies op training en op wedstrijddagen

Dat is het stokpaardje van Rudi Stroobants binnen zijn beproefde coachingconcept The Bigger Picture, dat ook voor een groot deel voedingsstrategie beslaat.

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.