Waarvoor staan de afkortingen DAA, BCAA, ORS, GABA en ATP, welk nut hebben die stoffen voor sporters en in welke supplementen vind je ze terug?

ATP

adenosine triphosphate / adenosinetrifosfaat

Adenosinetrifosfaat is een ribonucleotide dat opgebouwd is uit de nucleobase adenine, het monosacharide ribose en drie fosfaatgroepen. Het is een van de belangrijkste energiedragende moleculen tijdens de celstofwisseling. ATP zorgt ervoor dat spieren kunnen samentrekken. Bij korte, hevige krachtinspanningen wordt de voorraad ATP vlugger verbruikt dan het lichaam het kan aanmaken. Creatinesuppletie voor en na het sporten, stimuleert de aanmaak van ATP.

>> ATP zelf is geen ingrediënt, maar creatine vind je bij Sports2 in Creabolic.

BCAA

branched chain amino acids / vertakte-keten-aminozuren

De BCAA’s zijn een groep van drie essentiële aminozuren: leucine, isoleucine en valine. 35 % van ons spierweefsel bestaat uit die drie aminozuren. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwit en spelen een rol bij de opbouw van spiermassa en het herstel van de spieren na zware inspanningen. Vooral atleten die geen dierlijke eiwitten eten, kunnen baat hebben bij een BCAA-supplement. Ook kan suppletie met BCAA’s concentratieverlies en vermoeidheidsverschijnselen tegengaan.

>> BCAA vind je bij Sports2 in BCAA Complex Plus en in Whey Shakes.

DAA

D-aspartic acid / D-asparaginezuur

D-asparaginezuur is een van de lichaamseigen aminozuren. Suppletie met DAA zorgt voor hogere concentraties signaalmoleculen in de hypofyse en in de testikels. Die stimuleren de aanmaak van luteïniserend hormoon en testosteron, het mannelijke geslachtshormoon verantwoordelijk voor spiervorming. DAA is een populair testeronsupplement voor krachtsporters en bodybuilders. Je treft het vaak aan als ingrediënt van eiwitshakes.

>> DAA vind je bij Sports2 in Power Optimizer.

GABA

gamma aminobutyric acid / gamma-aminoboterzuur

Gamma-aminoboterzuur wordt in de hersenen geproduceerd vanuit glutamaat. Het is een neurotransmitter met een inhiberende functie in het centraal zenuwstelsel. Dat wil zeggen dat als er overactiviteit ontstaat in de neuronen, GABA die zal afremmen. Het functioneert dus als een natuurlijke rustgever. Het belang van een goede nachtrust voor sporters valt niet te onderschatten. GABA-supplementen worden dan ook vaak door atleten gebruikt om te helpen ontspannen, beter te slapen en uitgeruster wakker te worden.

>> GABA vind je bij Sports2 in Sleep Recovery.

ORS

oral rehydration solution / oraal rehydratiemiddel

Een ORS-preparaat is een rehydratievloeistof die gedronken wordt bij uitdroging om zo vlug mogelijk de lichaamsvloeistoffen aan te vullen en de vocht- en zoutbalans in het lichaam te herstellen. ORS bestaat uit in water opgeloste zouten en (druiven)suikers. Uitdroging komt vaak voor tijdens en na fysieke inspanningen bij hoge temperaturen. De combinatie van de juiste hoeveelheden zouten en glucose vergroot de opname van vocht tijdens het sporten.

>> ORS-zouten vind je bij Sports2 in het gamma Electrolyte Fuel.

”10