Wat levert al die trainingsarbeid nu eigenlijk op voor je algemene conditie? Iedere sporter vraagt het zich geregeld af. Je trainingstijden of wedstrijdresultaten geven een indicatie, maar dat is alweer een zeer sportspecifieke insteek van testen. Lactaatmetingen of VO²max-tests zijn natuurlijk veel sluitender, maar er zijn verschillende conditietests die je gemakkelijk zelf kostenloos kunt uitvoeren  om je algemene conditie en fitheid te meten. Hier zijn vijf voorbeelden van tests die je kunt doen:

3-minuten steptest

Plaats een verhoogd platform (bijvoorbeeld een stevige verhoging of een laag trapje) voor je. Stap op en af ​​op een regelmatig tempo gedurende 3 minuten. Meet je hartslag direct na de test en noteer het aantal stappen dat je voltooid hebt. Deze test geeft een indicatie van je cardiovasculaire uithoudingsvermogen.
 

Burpeetest

Voer gedurende 5 minuten zoveel mogelijk burpees uit. Begin in een staande positie, hurk neer, plaats je handen op de grond en spring naar achteren in een plankpositie. Doe een push-up, spring weer naar voren en voer een verticale sprong uit. Dat is een goede test voor zowel cardiovasculaire conditie als spierkracht.

Coopertest

Ga naar een atletiekbaan of een andere locatie met afstandsaanduiding waar je 12 minuten kunt hardlopen. Loop zo snel als je kunt en meet de afstand die je afgelegd hebt. Deze test is gericht op het meten van je aerobe uithoudingsvermogen. Op Wikipedia vind je evaluatietabellen per leeftijd.

 

Planktest

Ga in een push-up positie op de grond liggen en ondersteun je lichaam met je onderarmen. Houd die positie zo lang mogelijk vast en noteer de tijd. De planktest meet je core-spierkracht en -uithoudingsvermogen.

Sit-uptest

Voer zo veel mogelijk sit-ups uit in een bepaalde tijd, bijvoorbeeld 1 minuut. Zorg ervoor dat je de juiste techniek gebruikt, waarbij je je buikspieren gebruikt om je bovenlichaam naar voren te brengen. Deze test is gericht op het meten van je buikspierkracht en -uithoudingsvermogen.

Bij het uitvoeren van bovenstaande tests is het belangrijk om je eigen veiligheid in acht te nemen en naar je lichaam te luisteren. Als je twijfelt over je fysieke conditie of gezondheid, is het altijd verstandig om advies in te winnen bij een professional in de gezondheidszorg.

 

Of liever een professionele test?

Het is belangrijk op te merken dat zelf uitgevoerde conditietests over het algemeen niet zo nauwkeurig zijn als tests die uitgevoerd worden door gezondheids- of fitnessprofessionals, zoals de lactaatmetingen in The Bigger Picture. Wil je je grondiger laten testen, neem dan contact op via info@sports2.be, bel ons op +32 (0)475 32876 of stel je vraag via het formulier.