We waarschuwden eerder in een artikel op onze blog al dat sporters energiedranken beter niet als hydratatiedrank gebruiken of omgekeerd. Een energiedrank is er om de prestaties te boosten, elektrolyten om te hydrateren. In deze blog zetten we hydrateren ook eens af tegenover recupereren: ook dat zijn twee fysiologische fenomenen die een verschillende werking hebben, en ook verschillende nutriënten vragen. 

Hydrateren = elektrolyten

Hydrateren verwijst naar het aanvullen van vocht in het lichaam. Het is essentieel om voldoende vocht in te nemen om het lichaam goed te laten functioneren. Water speelt een cruciale rol bij het reguleren van de lichaamstemperatuur, het vervoeren van voedingsstoffen, het verwijderen van afvalstoffen en het behouden van de juiste balans van elektrolyten. Tijdens lichamelijke activiteit, vooral als je zweet, verlies je water en elektrolyten, dus is het belangrijk om regelmatig water te drinken om gehydrateerd te blijven. Bij intensiever sporten ‒ zeker als je richting het uur of langer gaat ‒ is water niet voldoende en moet je je toevlucht nemen tot hydratatiedranken

Recupereren = koolhydraten en eiwitten

Recupereren heeft betrekking op het herstelproces van het lichaam na een periode van inspanning, zoals lichamelijke activiteit of sport. Tijdens lichamelijke activiteit ondergaan je spieren kleine beschadigingen en worden je energievoorraden uitgeput. Om het lichaam goed te laten herstellen en sterker te worden, heeft het voldoende rust en voedingsstoffen nodig. Het recuperatieproces omvat vaak het nemen van voldoende rust, het eten van voedzame maaltijden om de verbruikte energie aan te vullen en het geven van specifieke aandacht aan getroffen spiergroepen, zoals door middel van rekoefeningen of gerichte massage.

Koolhydraten voor herwinnen energie

Twee belangrijke ingrediënten van een goede hersteldrank zijn koolhydraten en eiwitten. Tijdens het sporten gebruikt je lichaam koolhydraten als de belangrijkste bron van energie, vooral bij activiteiten met een hoge intensiteit. Na het sporten zijn je glycogeenvoorraden (opgeslagen vorm van koolhydraten) in de spieren en lever uitgeput. Het aanvullen van die glycogeenvoorraden is essentieel om je energieniveaus te herstellen en je klaar te maken voor toekomstige trainingen. Het consumeren van koolhydraten na het sporten helpt je lichaam om die voorraden weer aan te vullen en versnelt het herstelproces.

Als je eerst al goed hydradeert met een gedegen hydratatiedrank, dan zal het het herstel met een recovery shake ook vlotter verlopen.

Eiwitten voor spierherstel

Eiwitten zijn dan weer de bouwstenen van spieren en spelen een cruciale rol bij het herstel en de groei van spierweefsel. Tijdens het sporten ondergaan je spieren immers kleine beschadigingen. Door na het sporten eiwitten te consumeren, verstrek je je lichaam de aminozuren die nodig zijn om beschadigde spiervezels te herstellen en te versterken. Dat helpt om spierpijn te verminderen, het herstel te versnellen en je spieren sterker te maken voor toekomstige inspanningen.

De Recovery Shake van Sports 2, bijvoorbeeld, heeft een uitgekiende mix van de belangrijkste voedingsstoffen die recuperatie bevorderen. Andere smaken vind je in de rubriek ‘recovery‘. Overigens: als je er een gedegen hydratatiestrategie op na houdt, verloopt het herstel ook vlotter (want, eenvoudig gezegd: er valt minder te ‘herstellen’).

Hydrateren en recuperen: bouwstenen om te presteren

Samenvattend: hydrateren gaat over het in stand houden van een goede vochtbalans in het lichaam door voldoende waterinname, terwijl recupereren verwijst naar het proces van herstellen en het laten rusten van het lichaam na fysieke inspanningen om het de kans te geven sterker en gezonder te worden. Beide aspecten zijn belangrijk voor een gezonde levensstijl en om optimaal te presteren in fysieke activiteiten.

Voedingsadvies voor, tijdens en na training of wedstrijd

Dat is het stokpaardje van Rudi Stroobants binnen zijn beproefde coachingconcept The Bigger Picture, dat ook voor een groot deel voedingsstrategie beslaat.

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.