Telkens al voormalig wielrenner en veldrijder Roger De Vlaeminck nog eens zijn zegje mag doen in de pers, maakt hij van de gelegenheid gebruik om deze trainingswijsheid nog eens te onderstrepen: ‘Koersen in het voorjaar win je door te crossen in de winter.’ Ook atleten die op de piste willen scoren in het zomerseizoen, werden vroeger aangemaand om toch maar te gaan veldlopen in de voorafgaande winter.

Trainingsmethodes en strategieën zijn ondertussen veranderd en de laatste jaren blijken topatleten ook succes te kunnen hebben zonder wedstrijdritme of activiteit in de winter.


Toch blijft het een gegeven dat voor veel amateursporters de winter een lange periode is om te doorspartelen. We geven een aantal tips om te volharden tijdens de wintermaanden.

Soorten trainingen

Lange duurtrainingen

De winter is ideaal voor lange duurtrainingen. Door je duurvermogen te verbreden ga je niet noodzakelijk beter presteren in de zomer (zeker niet bij explosievere prestaties), maar zul je wel meer trainingsvolume aankunnen vanaf het voorjaar.

HIT-trainingen

Heb je echt geen tijd voor lange duurtrainingen, dan zijn high intensity-trainingen (HIT) aan te raden. Dat zijn trainingen met veel variatie aan intensiteit in alle trainingszones. Studies beweren dat je zo evenveel progressie kunt boeken als met klassieke duurtrainingen, en ze komen ook nog je vermogen op het omslagpunt (FTP) en VO₂-max ten goede.

Krachttrainingen

Helemaal ideaal in de winter zijn krachttrainingen: die kun je ook lekker binnen doen. Bij elke sport puur je kracht uit andere lichaamsdelen. Focus daarop maar combineer altijd met een goede core stability: die is voor elke sporter (en elk lichaam) belangrijk.

Eens een andere sport beoefenen

Uiteraard mag je je basissport nooit helemaal afbouwen, maar een trainingsdagje in de week waarbij je een andere sport beoefent, kan een zegen zijn voor je lichaam. Je spreekt gegarandeerd spieren aan die je anders minder gebruikt. Als het geen uithoudingssport is, bouw je daar wel niets op. Is het een intensieve sport, zoals bijvoorbeeld squash, dan moet je wel opletten voor blessures. Zwemmen, spinning, squashen, hardlopen … sporten genoeg om af te wisselen. 

Werken aan je techniek

Afhankelijk van de sport die je beoefent, valt er misschien wel nog heel wat winstmarge te boeken door je techniek aan te scherpen. Lopen is een heel basic sport, maar zelfs daar kun je experimenteren met paslengte of de manier waarop je landt. Zwemmen is al iets technischer, bij wielrennen kun je aan je houding werken en dan zijn er ook nog echt technische sporten als voetbal of tennis.

Rust

Wordt al te vaak vergeten, maar rust kan een zegen zijn voor je lichaam. Ben je actief als duursporter, dan raden we wel aan om nooit langer dan twee weken op rij te rusten. Profs doen het ook vaak bewust, dus dan mogen amateursporters zeker.

Algemene wintertips

Als je een outdoor sport beoefent of eens wilt afwisselen met een andere buitensport, moet je je op de echt winterse dagen wel wapenen tegen de kou. Dat kan door te letten op kleding en voeding en bepaalde maatregelen voor of na het sporten in acht te nemen. Vergeet ook niet te hydrateren, ook bij koud weer. Dat legden we allemaal al eens eerder uit in deze blog over lopen in de winterse koude. De Hydra Fuel van Sports2 is dus ’s winters even nuttig als ’s zomers. 

TRAININGSADVIES HET HELE JAAR Door?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Hij weet als geen ander wat hoe je elk seizoen doorkomt. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om in alle weersomstandigheden en elke situatie optimaal met je lichaam om te gaan. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.