Creatine is een populair voedingssupplement dat vaak gebruikt wordt door atleten en sporters om de prestaties en het herstel te verbeteren. Hoewel creatine voor verschillende sporten nuttig kan zijn, zijn de voordelen het prominentst bij activiteiten die gekenmerkt worden door korte, intense inspanningen en herhaalde explosieve bewegingen. Hier zijn een aantal sporten waarvoor creatine mogelijk gunstig kan zijn:

Krachtsporten

Creatine is vooral populair onder gewichtheffers, powerlifters en bodybuilders. Het kan helpen bij het vergroten van de spierkracht en het verbeteren van de prestaties tijdens zware krachttrainingssessies. Een studie in het voorjaar van 2023 in het Journal of Nutrients toonde nog eens het versterkende effect aan bij een groep gemiddeld getrainde mannen op hun prestaties in het bankdrukken.

Sprintnummers 

Alle sprintnummers door alle sportdisciplines heen, zowel in atletiek, zwemmen, baanwielrennen als schaatsen, waarbij korte uitbarstingen van maximale inspanning nodig zijn, kunnen profiteren van creatinesuppletie. Het kan helpen om de explosieve kracht en de sprintprestaties te verbeteren.

 

 

Voor alle duidelijkheid: creatine staat niet op een dopinglijst, omdat ook normale voeding creatine kan bevatten.

Explosieve teamsporten

Sporten zoals voetbal, basketbal, rugby en hockey vereisen vaak korte uitbarstingen van intensieve activiteit gevolgd door periodes van herstel. Creatine kan helpen bij het verbeteren van de explosieve acties, zoals sprints, sprongen en vlugge wendingen.

Voor al die sporten zijn high-intensity intervaltrainingen nuttig (HIIT). HIIT-trainingen bestaan uit korte perioden van intense oefeningen afgewisseld met korte herstelperiodes. Creatine kan bijdragen aan een beter herstel tussen de intensieve inspanningen, wat de algehele prestaties kan verbeteren.

De voordelen die je ervaart van creatinesuppletie hangen af van verschillende factoren, zoals genetica, dieet en trainingsregime. Let op: een recent onderzoek dat in 2023 verscheen in het Journal of Sports Medicine wees nog eens uit dat er geen aantoonbaar effect is op duurprestaties.

Advies over voedingssupplementen

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triatlon, heeft zich altijd in voedingsleer verdiept. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om ook door middel van voedingssupplementen het maximum uit je trainingsarbeid te halen. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel creatine via onderstaande link.