In een studie die gepubliceerd werd op het wetenschapsplatform Functional Food Science verscheen onlangs een pleidooi van de afdeling Voedingswetenschappen van de medische universiteit van Wenen om heel gepersonaliseerd om te gaan met suppletiestrategieën voor sporters. De onderzoekers namen daarbij sportdranken en sportvoeding onder de loep waarvan ze de samenstelling nauwgezet geanalyseerd hadden, zodat ze perfect wisten wat elke testsporter binnenkreeg. Ze kwamen daarbij tot de conclusie dat vooral suppletie met micronutriënten een zeer individueel gegeven is, omdat de effecten ervan echt via de organen gesorteerd worden.

Gepersonaliseerde voedingsstrategieën

Het belangrijkste argument voor de optimalisatie van voedingsstrategieën bij atleten, behalve verbeterde prestaties, is het behoud van de gezondheid en het voorkomen van ongewenste trainingseffecten. Dat benadrukt het belang van gepersonaliseerde voedingsstrategieën, functionele voedingsmiddelen en fytonutriënten op basis van individuele behoeften die nauwkeurig gedefinieerd kunnen worden door gedetailleerde analyses, waaronder genetica, epigenetica, darmflora, geslacht en omgevingsfactoren.

Voordelen van macronutriënten

Het is bekend dat supplementen met macronutriënten voordelen bieden voor atleten met energietekorten, verstoorde elektrolytenbalans, gastro-intestinale problemen, vermoeidheid en cardiovasculaire problemen.

Koolhydraten

Sportrepen en sportdrankjes met koolhydraten kunnen efficiënt zijn bij intensieve training en recreatie.

Eiwitten en eiwitcomponenten

Er is weinig bewijs dat suppletie met aminozuren voordelen zou hebben voor atleten met een normaal dieet.

Vetzuren en probiotica

Vetten zijn werkzaam bij de ondersteuning van het bewegingsapparaat. Probiotica zijn levende micro-organismen die alle organen ten goede komen.

Een recente studie van de medische universiteit van Wenen bracht aan het licht dat vooral suppletie met micronutriënten een zeer individueel gegeven is.

Voordelen van micronutriënten

Supplementen met micronutriënten moeten toegediend worden in specifieke doses op basis van de individuele behoefte. De recentste gegevens uit de systeembiologie in verband met de communicatie tussen organen (bijvoorbeeld de darmen-spieren-hersenen-as) benadrukken het belang van holistische aspecten, waarbij voedingsstoffen en probiotische supplementen belangrijker worden voor betere prestaties, verminderde risico’s op ziekte of letsel en vlugger herstel.

Vitaminen, mineralen, sporenelementen

Nuttig in perioden van beperkte energie-inname door een onevenwichtig dieet. De onderzoekers raden sterk aan om het maximale innameniveau niet te overschrijden.

Ergogene hulpmiddelen

Voor sommige atleten kunnen creatine, cafeïne en buffermiddelen onder specifieke omstandigheden nuttig zijn. Omdat er bijwerkingen mogelijk zijn, is het belangrijk om de individuele reactie na te gaan.

 

Organen waarop nutriënten inwerken

Hersenen

De hersenen zijn de ‘cockpit’ van waaruit beslissingen genomen worden en signalen naar de spieren gestuurd worden om de bewegingen te produceren die nodig zijn om te trainen. Vermoeidheid kan tegengegaan worden door toediening van cafeïne, koolhydraten en vertakte aminozuren.

Luchtwegen

Symptomen van aandoeningen van de bovenste luchtwegen kunnen effectief behandeld worden met probiotica. Ze worden goed verdragen en helpen ook het immuunsysteem te verstevigen en intact te houden.

Bewegingsapparaat

Veranderingen in de inname van macronutriënten veranderen vlug de concentratie van via het bloed overgedragen substraten en hormonen, waardoor duidelijke verstoringen optreden in het opslagprofiel van skeletspieren en andere insulinegevoelige weefsels.

Cardiovasculair systeem

Een adequate hydro-elektrolytenbalans vormt een kritische factor, vooral voor duursporters. Uitdroging maar ook met hyperhydratie geassocieerde hyponatriëmie zijn ernstige risicofactoren.

Maag-darmkanaal

Probiotica worden goed verdragen en zijn effectief bij de behandeling van gastro-intestinale symptomen.

Persoonlijk voedingsadvies voor sporters?

 Persoonlijk voedingsadvies: laat dat nu net zijn wat Rudy Stroobants al jaren biedt binnen het kader van zijn beproefde concept  The Bigger Picture, die ook voor een groot deel voedingsstrategie beslaan.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.