Een korte geschiedenis van cafeïne

In 1819 was de Duitse scheikundige de eerste die cafeïne wist te isoleren uit koffiebonen. Koffie was toen al eeuwenlang een populaire drank. De ontstaansgeschiedenis van koffie is gehuld in mysteries. Wat we zeker weten, is dat de koffieplant van nature voorkomt in oostelijk en tropisch Afrika. Koffiebonen zijn de zaden van die plant. Europese ontdekkingsreizigers schreven al in de 7de eeuw dat de inwoners van Ethiopië op koffiebonen kauwden en daar een stimulerend effect van ervaarden. Tegen 850 hadden Arabieren de zaden meegenomen over de Rode Zee naar het gebied dat tegenwoordig Jemen is. Daar werden de eerste methodes ontwikkeld om van de koffiebonen koffie te trekken. Het drankje was oorspronkelijk voorbehouden voor religieuze plechtigheden maar vond langzamerhand zijn weg naar het grote publiek. In de zestiende eeuw verspreidde koffie zich vanuit Mekka, het centrum van de moslimwereld, naar de rest van de wereld. Met de opkomst van de kolonies werden er ook in Azië en Amerika koffieplantages gesticht.

Het effect van cafeïne op de prestatie

Dat cafeïne een opwekkend effect heeft, is algemeen bekend. Koffie is voor miljoenen mensen het middel bij uitstek om de ochtendlijke vermoeidheid te verdrijven. Of om wakker te blijven op kantoor en beter te kunnen focussen op het werk. Het is dan ook een logische stap om te vermoeden dat cafeïne ook bij duursporten de vermoeidheid kan afremmen. En dat vermoeden klopt. Cafeïne stimuleert het centrale zenuwstelsel door de aanmaak van adrenaline, waardoor de energieaanmaak verhoogd wordt en je minder vlug moe wordt. Cafeïne heeft ook een aanzienlijk positief effect op de bloedsomloop. Ongeveer een uur na inname is de bloedsomloop met wel 30 % verbeterd, waardoor de spieren meer zuurstof krijgen en meer kracht kunnen leveren.

Ook interessant na de inspanning

Tijdens het sporten verbrandt het lichaam veel glycoceen, een koolhydraat dat in de spieren opgeslagen is. Het is de brandstof die kracht en uithoudingsvermogen levert. Hoe langer en zwaarder de training, hoe meer de spieren moeten herstellen. Je kunt de voorraad glucose weer aanvullen door koolhydraten in te nemen. Cafeïne helpt daarbij om de glucose vanuit het bloed vlugger naar de spieren te brengen. In vergelijking met het nemen van alleen koolhydraten verhoogt de combinatie van cafeïne en koolhydraten spierglycogeen met 66 % in 4 uur na intensieve training. Door op die manier je glycoceenreserves te verhogen, kun je stelselmatig je trainingen verzwaren.


Cafeïne via koffie of supplementen?

Een dosis van 3 tot 6 mg cafeïne per kilogram lichaamsgewicht heeft een ergogeen effect. Hogere dosissen hebben normaal gezien geen meerwaarde. Het maakt in wezen niet uit hoe je die cafeïne binnenkrijgt. Er is dan ook geen wetenschappelijke reden om supplementen te verkiezen boven koffie. Energiedrankjes zijn minder aan te raden omwille van de grote hoeveelheid suiker. Capsules of tabletten met cafeïne kunnen wel handiger zijn in bepaalde omstandigheden. Ook weet je met een supplement exact hoeveel cafeïne je inneemt, terwijl dat bij koffie sterk kan variëren naargelang de soort koffieboon en de manier waarop de koffie gezet is.

Zuivere cafeïnesupplementen biedt Sports2 niet aan. We voegen wel cafeïne toe aan onze dorstlesser Competition Fuel en onze energiebooster Performax omdat de verwerkte dosis in combinatie met de andere ingrediënten, zoals het krachtige guaraná, het beste resultaat geeft.

 

VOEDINGSSUPPLEMENTEN MET CAFEÏNE?

Welke voedingssupplementen met cafeïne kunnen je naar betere prestaties stuwen? Meer info? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel via onderstaande link.