Toen Remco Evenepoel na amper een week Giro uit de wedstrijd stapte met een covidbesmetting, was er heel wat te doen over zijn drijfveren. Kwatongen beweerden zelfs dat hij gewoon schrik had om te verliezen en daarom niet verder reed. Terwijl eigenlijk gewoon koorts al voldoende reden geweest zou moeten zijn om te stoppen, los van de al dan niet positieve covidtests. In dit artikel gaan we in op het fenomeen koorts alleen en of het een reden is om even de sportactiviteiten te staken.
Wat is koorts?
Koorts verwijst naar een verhoogde lichaamstemperatuur die optreedt als reactie op een infectie, ontsteking of andere medische aandoeningen. Het is eigenlijk een onderdeel van het natuurlijke afweermechanisme van het lichaam om infecties te bestrijden. De normale lichaamstemperatuur varieert meestal tussen 36,5 °C en 37,5 °C. Koorts wordt meestal gedefinieerd als een lichaamstemperatuur boven de 38 °C.
Oorzaken van koorts
Koorts kan verschillende oorzaken hebben, zoals virale infecties (zoals verkoudheid of griep), bacteriële infecties, ontstekingen, allergieën, vaccinaties of medicatiereacties. Als je lichaam blootgesteld wordt aan die triggers, reageert het door de thermostaat in de hersenen aan te passen, wat leidt tot een verhoging van de lichaamstemperatuur.
Koorts gaat vaak gepaard met andere symptomen, zoals koude rillingen, zweten, vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn. Het is belangrijk om te weten dat koorts meestal een teken is dat het immuunsysteem actief aan het werk is om de infectie te bestrijden.
Advies voor sporters met koorts
Het wordt sterk afgeraden om intensief te sporten, inclusief hardlopen, als je koorts hebt. In feite kan intensief sporten je symptomen verergeren en je herstelproces vertragen. Er zijn gevallen bekend waarin sporters ondanks hun koorts deelgenomen hebben aan topwedstrijden.
Zo staat de NBA-finale van 1997 bekend als ’the flu game’. Basketbalspeler Michael Jordan trad toen toch in de arena voor Chicago Bulls tegen Utah Jazz terwijl hij last had van een zware griep. Ondanks zijn koorts en zwakte leverde hij een opmerkelijke prestatie en scoorde hij 38 punten.
Of neem de Britse langeafstandsloopster Paula Radcliffe, die de marathon van Athene liep tijdens de Olympische Spelen van 2004 terwijl ze kampte met een maagvirus en koorts. Hoewel ze niet in staat was om haar gebruikelijke topprestatie te leveren, voltooide ze de race en eindigde ze op de 23ste plaats.
Toch is zelfs de sportmedische wereld het erover eens dat niet te doen, en wel hierom:
Verhoogd risico op uitdroging
Koorts kan leiden tot een verhoogde lichaamstemperatuur en meer vochtverlies door zweten. Intensief sporten kan dat vochtverlies verergeren en het risico op uitdroging vergroten. Uitdroging kan leiden tot ernstigere gezondheidsproblemen en complicaties.
Belasting van het immuunsysteem
Tijdens een koortsperiode vecht je lichaam tegen infecties en is je immuunsysteem verzwakt. Intensief sporten kan je immuunsysteem verder onderdrukken, waardoor het moeilijker wordt voor je lichaam om te herstellen.
Risico op oververhitting
Koorts verhoogt je lichaamstemperatuur al, en intensieve lichaamsbeweging kan de verder verhogen. Dat kan leiden tot oververhitting, wat gevaarlijk kan zijn voor je gezondheid.
Gevaar voor de hartspier
Sporten tijdens een koortsaanval kan het risico op myocarditis verhogen. Myocarditis is een ontsteking van de hartspier die meestal veroorzaakt wordt door virale infecties. Het is een ernstige aandoening die kan leiden tot hartfalen, abnormale hartritmes en zelfs plotselinge hartdood. Sporten kan het risico op myocarditis vergroten tijdens een virale infectie omdat de verhoogde bloedstroom kan bijdragen aan de verspreiding van het virus naar de hartspier.
Het is essentieel om naar je lichaam te luisteren en voldoende rust te nemen als je koorts hebt. Geef je lichaam de tijd en de rust die het nodig heeft om te herstellen. Concentreer je op het hydrateren en houd jezelf comfortabel door in een warme omgeving te blijven.
Trainingsadvies binnen de perken van je gezondheid
Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triatlon, kent het klappen van zweep. Hij weet hoe je mentaal en fysiek je grenzen kunt verleggen, maar altijd binnen de perken van je gezondheid. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om zowel mentaal als fysiek sterker te staan. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel creatine via onderstaande link.
Recente reacties