Nadat Mathieu van der Poel enkele jaren geleden zijn liefde betuigde aan rodebietensap, is het nu aan het kersendrankje van Remco Evenepoel om alle aandacht naar zich toe te zuigen. Tijdens zijn recente Vuelta-exploten was een flesje met een rood drankje altijd het eerste wat hij ter hand nam nadat hij elke rit over de finish geschreden was. Duidelijk een zelfgemaakt drankje, dat blijkbaar in een gebruikt waterflesje gegoten was. Doorzichtig dan nog, zodat we allemaal de rode kleur konden zien. 

Effect bij specifiek gebruik en psychologisch effect

Het was het Nieuwsblad dat er op 1 september een artikel aan wijdde: volgens de ploeg zou het gaan om kersenextract in water, dat barstensvol antioxidanten zou zitten. Net als bosbessen of braambessen overigens, het zou dus niet per se om kersen moeten gaan. Inspanningsfysioloog Wim Derave van UGent liet ook zijn licht schijnen op het mysterieuze drankje en wist te beamen dat ‘er wetenschappelijke consensus over bestaat dat zulke drankjes in wedstrijdsituaties wel kunnen helpen’.

Tegelijk haastte hij zich ook erbij te vertellen dat het voor gewone sporters af te raden viel, omdat het bij geringe inspanningen zelfs contraproductief kan werken. De spieren hebben immers baat bij een prikkel om sterker te worden. Daar krijgen ze beter geen hulp bij. Alleen bij extreme inspanningen, zoals een bergrit in de Vuelta, biedt het helende effect wel een voordeel. ‘Een miniem voordeel’, voegt sportdiëtiste Deborah De Jaegere, lector aan HoGent, eraan toe. Dan komen we op het terrein van het psychologische effect. 

Psychologisch effect: hoe klein het voordeel van dat kersendrankje ook is, het steekt de ogen uit bij de tegenstanders en Remco Evenepoel put er vertrouwen uit.

15 onderzoeken over kersenextract gebundeld


Na de onthulling over de samenstelling van het drankje volgde begin september een vloed aan artikelen in kranten en websites met allerlei theorieën en stellingen over het nut van het vloeibare goedje in kwestie. Omdat die soms haaks op elkaar stonden, doken we de neutrale wetenschappelijke databanken in om te kijken wat er over te lezen viel.

In de Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports was in februari 2022 al een artikel te lezen dat de bevindingen van maar liefst 15 eerdere onderzoeken over het nut van kersenextract voor sporters bundelde op basis van metingen van de spierfunctie, pijn of ontsteking op de dagen na de inspanning. Bepalende factoren:

Soort kersen: taartkersen

Alle onderzoeken gebeurden met de zogenaamde zure kersen, ook wel taartkersen of Montmorencykersen genoemd. Dat type kers bevat anthocyanines, een specifieke klasse van antioxidante fytochemicaliën die een sterke ontstekingsremmende werking zouden hebben. Je vindt de stof ook in bessen. 

Manier van inname

het gebruik van geconcentreerd kersensap

Acht studies vertrokken vanuit geconcentreerd sap en lieten een gunstig effect optekenen.  

het gebruik van sap van vers ingevroren kersen

Drie studies vertrokken vanuit sap van ingevroren kersen en lieten een gunstig effect optekenen, dat licht dat van geconcentreerd kersensap zou overtreffen.

het gebruik van een geconcentreerde gel van taartkersen

Twee studies vertrokken vanuit sap van ingevroren kersen en lieten geen gunstig effect optekenen

het gebruik van een poeder van taartkersen

Twee studies vertrokken vanuit een poeder van taartkersen en lieten geen gunstig effect optekenen, hoewel in de poedervorm juist wel de hoogste concentraties aan anthocyanines aanwezig zijn.

het effect van dosering

Werd in geen enkele studie onderzocht. Er werd voor een dosering gekozen, maar de effecten van een verandering in dosering werd niet bestudeerd. 

timing van de inname

Studies hebben unaniem aangetoond dat de spierfunctie vlugger herstelt op de dagen na de training als het sap enkele dagen voor de training toegediend wordt. De effecten op pijn of systemische ontsteking zijn minder eenduidig.

CONCLUSIE: KERSENDRANKJES HEBBEN ENKEL NUT ALS PRECOVERYDRINK

De conclusie is dat een kersendrankje als een precovery-drankje beschouwd mag worden. Zoals in het Nieuwsblad aangestipt wordt, heeft het geen nut voor eendagswedstrijden. Het heeft geen prestatiebevorderend effect voor een enkele wedstrijd. Wel helpt het bij het herstel na een zware inspanning om de volgende dag weer een zware inspanning te leveren. Ideaal dus voor rittenkoersen, zoals de Vuelta er een is.
 

Effect op het uithoudingsvermogen vooraf: kies voor nitraten

Wil je effect sorteren op een enkele wedstrijddag, kies dan voor rodenbietensap, zoals sportdiëtiste Deborah De Jaegere adviseert in het artikel in het Nieuwsblad: ‘Het effect van de nitraten in rode bietensap is bewezen als je het tien dagen voor de inspanning inneemt. Dat helpt om het uithoudingsvermogen te vergroten vooraf, dus niet achteraf.’

Nitraten, inclusief extract van rode bieten, vind je in onze Nitra Forte.

Het ontstekkingsremmende effect geniet je hier overigens ook via de curcumine.

Zelf de weldaden van NITRATEN ervaren?

Kurkuma is een van de nitraatbronnen in Nitra Forte, samen met rode biet en granaatappel. Die heilige drievuldigheid aan nitraten kun je bij Sports2 bestellen in een doos van 300 gram.

Meer informatie over onze producten en hoe ze jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.