Ketogene diëten worden al eeuwenlang gevolgd door mensen die op korte tijd gewicht willen verliezen, met aantoonbare resultaten. De laatste jaren zien we ook veel duursporters hun toevlucht nemen tot een ketogeen dieet in de hoop dat het een effect zal hebben op hun prestaties.

Om te weten of een ketogeen dieet op langere termijn invloed heeft op sportprestaties, is nog veel meer onderzoek nodig, maar we tonen hier alvast de resultaten van drie beperkte studies die vorig jaar plaatsvonden, en aansluiten op wat we in 2020 al postten over ketose

Hoe werkt een ketogeen dieet?

Wat is ketose?

Ketose is de metabolische staat waarin het lichaam zich bevindt als het door zijn glucoceenvoorraad heen is. Bij een normaal voedingspatroon verbrand je vooral koolhydraten. Als je zo weinig mogelijk koolhydraten eet, schakelt je lichaam vanzelf over van koolhydraatverbranding naar vetverbranding. Het zet dus de vetreserves om in energie.

 

Wat is een ketogeen dieet?

Als je een ketogeen dieet volgt, wil dat zeggen dat al je maaltijden sterk verlaagd zijn in koolhydraten. Een ketogeen dieet bevat maximaal 35 tot 50 gram koolhydraten per dag. Brood, aardappelen, rijst, pasta en de meeste soorten fruit zijn verboden in een ketogeen dieet. Je eet vooral veel producten die rijk zijn aan vetten en eiwitten.

 

Studie in Seoel, Zuid-Korea

In een onderzoek door de faculteit Sports Medicine and Science van de Kyung Hee University in Seoel trainden professionele atleten tien weken lang terwijl ze een ketogeen dieet volgden. Alle deelnemers aan de studie trainden op dezelfde manier, het dieet was het enige verschil tussen de experimentele groep en de controlegroep. Het ketogene dieet werd gedurende tien weken volgehouden en er werden vijf keer per week matige tot krachtige inspanningsinterventies gepresteerd.

De atleten in de dieetgroep bereikten lagere percentages lichaamsvet, verhoogde ademhalingswisseling en een verhoogd totaal cholesterolgehalte. Bovendien hadden die atleten een verhoogde VO2max, wat wijst op hogere niveaus van cardiorespiratoire fitheid. De onderzoekers concludeerden dat een ketogeen dieet kan helpen om het lichaamsvetpercentage te verlagen als professionele atleten hun lichaamsgewicht willen verminderen. Voor met het ketogene dieet gestart wordt, moet wel het totale cholesterolgehalte gecontroleerd worden bij atleten met een hoog cholesterolgehalte. 

De meeste studies bevestigen dat een ketonendieet invloed heeft op je lichaam en gewicht, maar daaruit is nog geen wetenschappelijk bewijs voortgevloeid dat je erdoor substantieel beter gaat presteren. Van ketonensuppletie inname van ketonensupplementen is dat wel aangetoond.

Studie in Gloucester, VK 

In het Journal of Endocrinology werden de resultaten gepubliceerd van een studie aan de universiteit van Gloucestershire, die vooral focuste op de invloed van een ketogeen dieet op diabetes type 1. Er werd een project opgezet om voedingsketose te onderzoeken onder omstandigheden die buiten de normale parameters van het dagelijks leven vallen, maar met een veiligheidsmarge tegen schade op korte of lange termijn.

Metabolische metingen van een klein aantal personen met en zonder diabetes type 1 bleken aan te tonen dat nutritionele ketose voorspelbare biologische metingen geeft op basis van het begrip van metabolische processen. Bovendien bleek uit de metingen van de testpersonen dat de glucose- en ketonenspiegels van mensen met en zonder diabetes dicht bij elkaar lagen. Er waren ook gunstige bevindingen bij psychometrische tests, wat gevolgen kan hebben voor het inschakelen van ketogene diëten in situaties waarin voedingsketose therapeutisch gebruikt wordt.

Studie in Ierland en Florida

In het Journal of Biology of Sports werd een gezamenlijke studie gepubliceerd van de universiteit van Dublin en het Florida Institute for Human and Machine Cognition. De studie toonde aan dat een ad libitum ketonendieet van korte duur (zeven dagen), gevolgd door getrainde mannen, ongeveer drie procent verlies van lichaamsmassa veroorzaakt en duidelijke veranderingen in het substraatgebruik over een reeks van trainingsintensiteiten.

Hoewel dergelijke veranderingen in substraatgebruik als ergogeen beschouwd kunnen worden in sommige prestatiecontexten (bv. ultra-duurzaamheidstraining) en in het algemeen de resultaten weerspiegelen van langdurige therapietrouw aan een ketonendieet, moet nog bevestigd worden of er prestatiecontexten zijn waarin een ketonendieet van korte termijn een prestatievoordeel zou kunnen opleveren.

Algemene conclusie

Terwijl het innemen van ketonesters via supplementen spectaculaire resultaten kan opleveren op korte termijn, is het volgen van een ketonendieet een ander verhaal. In geen enkele van de recent uitgevoerde studies werden significante duurzame effecten vastgesteld. 

Ketone Fuel Plus van Sports2 is een uithoudingsdrank waarin ketonen gecombineerd worden met carnosine, citrulline en rhodiola rosea om het best mogelijke effect te verkrijgen. Dankzij die uitstekende samenstelling stijgt je ketonenniveau zonder dat je lichaam in ketose hoeft te treden. Dat kan de duurprestatie positief beïnvloeden, doordat de glycogeenvoorraden bespaard blijven. Ook kan het drinken van Ketone Fuel Plus vlak na de inspanning het herstel en de trainingsadaptaties bevorderen.

Lees ook deze artikelen over ketonen op de blog van Sports2:

Ketonen kopen?

Dat kan via de webshop van Sports2 of via onze verdeelpunten (waar je verder advies krijgt). Ketone Fuel+ van Sports2 is een uitgekiend product voor de recreatieve en competitiesporter, met een optimale verhouding tussen ketonenesterconcentratie en prijs. Je leest er meer over in deze fiche.

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.