Afhankelijk van de competitieformule verloopt een wedstrijd rechttoe-rechtaan: je verschijnt aan de start en maalt je 200 kilometers af op de fiets of je loopt je marathon. In die gevallen kun je je wedstrijdvoeding voorbereiden en weet je wat je moet verorberen tijdens een toernooi. 

Anders is het als je een sport beoefent waarbij je een of meerdere dagen in een sporthal of stadion verblijft en je niet weet of je én de reeksen én de kwartfinales én de halve finales overleeft tot in de finale. Een atletiektornooi, bijvoorbeeld, is daar een voorbeeld van, of een judowedstrijd, een turnwedstrijd of eender welke sport waarbij je even in actie moet treden, daarna weer even niet, dan plots weer wel. 

Onderzoek op atletiekkampioenschappen

Een onderzoeksteam van de universiteit van Lissabon deed daar onderzoek naar en volgde een aantal jonge atleten (U20, U23) op twee Europese kampioenschappen. Zo een atletiekkampioenschap speelt zich af op meerdere dagen en de atleten moeten op verschillende tijdstippen over die dagen aantreden. Daarbij wilden de onderzoekers te weten komen hoe de atleten omgingen met hun voeding op die toch vrij onregelmatige dagen. Reeksen vinden vaak in de ochtend plaats, finales eerder in de avond. De atleet moet opwarmen, zijn cooling down verzorgen, rusten en zijn energiepeil in de gaten houden. Voorwaar geen gemakkelijke opdracht, zeker niet voor een amateuratleet.

 

Driekwart van de atleten stippen vooraf aan dat ze hun voedingsstrategie in competitie belangrijk vinden. Op wedstrijddag zelf is nog slechts de helft er echt gedetailleerd mee bezig.

Voeding op de wedstrijddag wordt vooraf als zeer belangrijk aangestipt

Atleten zelf stipten vooraf aan als belangrijk: 

  • 78 % van de atleten vindt het belangrijk dat ze op het juiste tijdstip eten, voor, tussen of na de wedstrijden.
  • 74 % van de atleten vindt het belangrijk dat ze de voedingsscores kennen van wat ze eten, zodat ze exact weten wat ze binnenkrijgen. 

Die scores liggen veel hoger dan het belang dat ze hechten aan de aanwezigheid en steun van ploegmaats (32 %) of een coach (24 %). 

Maar op de wedstrijddag zelf …

Ondanks die hoge cijfers van wat atleten belangrijk vinden, bleek dat in de effectieve wedstrijdcontext:

  • maar 49 % van de atleten bewust omging met voedingslabels en voedingsscores.
  • 72 % van die atleten wilde dat alle aangeboden voeding in zo een sporthal duidelijk gelabeld is op het vlak van voedingswaarden en inhoud.
  • 72 % van die atleten wilde dat de aangeboden voeding op de juiste temperatuur aangeboden wordt.
  • Het aantal atleten met intoleranties en allergieën bleek beperkt, maar zij vroegen uiteraard wel om duidelijke vermeldingen. Andere speciale vragen rond voedsel betroffen atleten die vegetarisch wilden eten, rood vlees vermijden, bepaalde ingrediënten vermijden om religieuze redenen of die geen gefrituurde voedingsmiddelen wilden.

    De ene atleet is de andere niet

    Verder bleek dat de types atleten meer of minder belang hechtten aan een gedegen kennis van de exacte inhoud van de aangeboden voeding: 

    • langeafstandslopers: 81 %
    • sprinters: 77 % 
    • werpers: 50 %
    • springers: 49 % 

    Een onderscheid in belang van voedsellabeling viel op te tekenen op basis van de internationale ervaring van de atleet:

    • atleten met internationale ervaring: 78 % 
    • atleten zonder internationale ervaring: 51 % 

    Vonden die atleten altijd wat ze nodig hadden in het voedingsaanbod op die kampioenschappen?

    • altijd: 18 % 
    • meestal: 46 % 
    • soms: 29 % 
    • zelden: 6 %
    • nooit: 1 % 

    Conclusie: goed aanbod, maar kan nog duidelijker

    Het bovenstaande onderzoek kaderde in een inspanning van de Europese atletiekfederatie om tegemoet te komen aan de cateringwensen van atleten. Uit die neutrale evaluatie bleek dat de meeste atleten tevreden zijn over de voedingskeuzes die ze kunnen maken. Een nog exactere labelling en duidelijke aanduiding van de voedingsscores en ingrediënten blijkt het voornaamste werkpunt te zijn. Verder blijkt dat atleten vooraf dat belang zeer hoog inschatten, maar dat op de wedstrijddag nog maar de helft er echt mee bezig is.


    Bekijk zeker ook de
    voedingssupplementen van Sports2 om je uithouding, kracht, herstel, prestaties en algemene gezondheid te verbeteren. Duidelijk gelabeld, perfect te doseren op wedstrijddag.

Voedingsadvies op training en op wedstrijddagen

Dat is het stokpaardje van Rudi Stroobants binnen zijn beproefde coachingconcept The Bigger Picture, dat ook voor een groot deel voedingsstrategie beslaat.

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.