Zo ziet het ernaar uit, als we de recentste studies over brain endurance training (BET) onder de loep nemen. Elke sporter – het hoeft niet eens op topniveau te zijn – heeft het wel al ervaren: mentale vermoeidheid is nefast voor de kwaliteit van je duurtrainingen. Wie heeft er nog nooit een kwartiertje of halfuurtje van zijn uurtje duurloop afgepietst na een drukke werkdag? Of erger nog: je bent misschien niet eens vertrokken omdat je hoofd te zwaar weegt en alle zin om te sporten ontbreekt.

Maar wat als we onze hersenen nu eens leren omgaan met die mentale vermoeidheid? Als we onze geest kunnen trainen om weerstand te bieden aan de ‘luie stemmetjes’ in ons hoofd, kunnen we dan fysiek wel plots de sportieve prestatie leveren die we zouden moeten?

20 % meer fysieke winst door de combinatie met hersentraining

Wetenschappers hebben bewezen dat dat kan. In een onderzoek gepubliceerd in het Journal of Science and Medicine in Sport werden twee testgroepen gemaakt van 18 deelnemers die zich gedurende 6 weken moesten trainen in drie fysieke taken (een krachtproef van een minuut, een reeks knijpoefeningen met de hand …). De BET-groep moest tijdens zijn trainingen voor die fysieke activiteiten ook geheugentrainingsspelletjes en andere cognitieve taken uitvoeren. Kortom: hersenen en lichaam werden tegelijk aan het werk gezet. Na 6 weken bleek de BET-groep zich met 32 % verbeterd te hebben op de fysieke proeven en de andere groep slechts met 12 %.

 

Waarom en hoe is nog niet bekend, maar door brain endurance training (BET) worden inspanningen als minder belastend ervaren tijdens een sportieve inspanning.

Betere inspanningstests op de ergometer

In het Journal of Practical Studies of Biosciences in Sport valt een gelijkaardig onderzoek te lezen met een testgroep van 20 personen, waarbij 10 personen trainden op een ergometer en tegelijk breinkrakers oplosten op een computer, en de andere 10 personen gewoon fysieke trainingen deden. Op de inspanningstest na 24 trainingssessies bleek ook daar dat de BET-groep meer fysieke progressie gemaakt had.

Hersengetrainde American football-spelers scoren beter in sprint- en reactietests (maar niet op uithouding)

Een onderzoek bij American football-spelers bevestigt niet helemaal wat de andere onderzoeken beweren over verbetering in uithouding. Daarin werden 22 spelers gedurende 4 weken onderworpen aan een training op het vlak van uithouding (een intervaltest), een sprinttest en een test op reactiesnelheid. Daar bleek de BET-groep het niet beter te doen dan de controlegroep op uithouding, maar wel op de sprinttest (waarbij het verschil pas gemaakt werd na de eerste 10 meter) en zelfs veel beter in de reactiesnelheidstest.

 

Conclusie

Ondanks die ene test bij football-spelers lijkt het erop dat hersentraining hand in hand met fysieke training het effect van die fysieke training verbetert. Onderzoekers stellen dat vast, maar melden er meteen bij dat er nog geen onderzoek is naar de verklaring ervoor. Ze vermoeden dat er een verband is tussen ‘mentale luiheid’ en ‘fysieke luiheid’, waarbij het een het andere in de hand werkt, maar de mechanismen daarachter moeten nog onderzocht worden.

Als je die onderzoeken het voordeel van de twijfel wilt geven: neem alvast maar je sudokupuzzels mee naar je volgende training.

PS Op onze blog viel eerder al te lezen dat in de omgekeerde richting fysieke duurtraining het  logisch denkvermogen zou verbeteren

 

Trainingsadvies met aandacht voor zowel mentale als fysieke aspecten

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Hij weet hoe je mentaal en fysiek je grenzen kunt verleggen. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om zowel mentaal als fysiek sterker te staan. 

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.