Kort maar krachtig of langer en gezapiger trainen: wat is het beste om je conditie te verbeteren en gewicht kwijt te spelen? Het is de laatste jaren al vaker het onderwerp van discussie geweest, waarbij er steeds meer pleitbezorgers voor kort maar krachtig leken bij te komen, terwijl we vroeger vooral zwoeren bij veel trainingsvolume. 

Onderzoek bij zwaarlijvige mannen van middelbare leeftijd

Een Hongkongs-Canadees onderzoek dat begin juni 2020 werd gepubliceerd in het Journal of Sports Sciences, levert daar nu verder inzicht in. Een groep van 24 deelnemers, met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar en een BMI van net boven de 25, werd in twee groepen ingedeeld. Gedurende acht weken werden ze getest.  

De eerste groep werkte een schema af van 3 wekelijkse intervaltrainingen met hoge intensiteit (HIIT). Het ging om sessies van 10 keer 1 minuut tegen 80-90 % van de maximale hartslag, met 1 minuut actieve rust ertussen.

De tweede groep werkte grotere continue volumes af met matige intensiteit (MIICT) en trainde 3 keer per week tegen 65-70 % van de maximale hartslag. Daarbij mochten ze lopen of snel stappen, als ze maar binnen de hartslagzone bleven. 

Wat waren de resultaten van deze test?

  • De resultaten op de cardiovasculaire fitheid en maximale zuurstofopname waren gelijklopend VO2max. Ze gingen er allebei met ongeveer 4 procentpunt op vooruit. 
  • Ook de vetpercentages daalden bij beide groepen met een gelijkaardig percentage (ongeveer 1,5 procentpunt). 
  • Op het vlak van bloeddruk en bloedwaarden, zoals vetten, glucose of hemoglobine, lieten beide groepen even verwaarloosbare verschillen optekenen.
  • Alleen bij de groep die langere trainingen met matige intensiteit afwerkte (MICT) was een duidelijke sterkere afname van de buik- en heupomtrek merkbaar.

TRAININGSADVIES EN GEEST?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om je grenzen en limieten te kennen in een mix van doorgedreven en rustige training. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.