Dat een goede lichamelijke conditie ook heilzaam is voor de hersenen, is alom bekend. Een goed werkend hart en een grote longcapaciteit zorgen ervoor dat je hersenen meer zuurstof krijgen en daardoor beter functioneren. Wat dat betreft hebben alle sportievelingen dus al een streepje voor op bankhangers. Recente onderzoeken suggereren nu ook dat duursporten een beduidend grotere invloed hebben op ons logisch denkvermogen. Aanvullend daarop kan ook creatine een positieve rol spelen voor de hersenen.

Studie met jonge sporters in Oekraïne

Oekraïense onderzoekers publiceerden in 2021 de resultaten van een studie met medewerking van 208 studenten in het International Journal of Human Movement and Sports Sciences. Met een heel interessante conclusie: duursporters scoren opvallend beter op het vlak van logisch denken.

Invloed van verschillende trainingsactiviteiten

Het doel van de studie was om de invloed te onderzoeken van verschillende trainingsactiviteiten op de ontwikkeling van het logisch denken van jonge atleten die gespecialiseerd zijn in diverse sporten. 131 sportende studenten en 77 niet-sportende studenten van 17 tot 20 jaar namen deel aan het onderzoek. Ze werden ingedeeld in twee experimentele groepen (groep A en groep B) en een controlegroep (groep C).


Groep A bestond uit 69 atleten die actief waren in snelheids- en krachtsporten (boksen, freestyle worstelen, sprinten, hordelopen, springen, werpen). In groep B zaten 62 atleten die zich bezighielden met duursporten (skiën, fietsen, zwemmen). Groep C was samengesteld uit 77 studenten hoger onderwijs die niet aan sport deden.

Creatine heeft hetzelfde effect op je brein als op je spieren: je kunt langer en performanter doorgaan.

Duursporters scoren het best op numerieke reeksen

Het onderzoek naar het logisch denken van de atleten werd uitgevoerd volgens de methodologie van ‘numerieke reeksen’. Het bleek dat de atleten die aan duursporten deden (groep B) significant betere (р<0,05-0,001) waarden hadden in alle drie de indicatoren van logisch denken (aantal fouten, denksnelheid en algemene beoordeling van de staat van logisch denken) in vergelijking met de atleten die aan snelheids- en krachtsporten deden (groep A) en de niet-sporters (groep C). Bovendien werden bij de niet-sporters significant betere waarden opgetekend in de indicatoren van logisch denken in vergelijking met de atleten die aan snelheids- en krachtsporten deden (р<0.05-0.001).

Invloed van creatine op het logisch denken

Eveneens in 2021 verscheen een artikelenreeks Creatine Supplementation for Health and Clinical Diseases in het vakplatform Nutrients. We geven daarvan een uittreksel dat ingaat op de mogelijke invloed van creatinesuppletie op het logisch denken.

Onderzoek naar de rol van creatine voor de hersenen

‘Er is een overtuigende hoeveelheid bewijs dat de ergogene en therapeutische rol van creatinesuppletie in spieren ondersteunt. Behalve de uitgebreid beschreven effecten en mechanismen van creatinesuppletie op de spieren is er literatuur die suggereert dat creatine ook gunstig kan zijn voor de gezondheid van de hersenen (bv. cognitieve verwerking, hersenfunctie en herstel van trauma). Dit is een groeiend onderzoeksgebied.’

Creatine heeft een positieve invloed op de cognitieve verwerking

‘Creatinesuppletie heeft potentieel om de cognitieve verwerking te verbeteren, vooral bij aandoeningen die gekenmerkt worden door creatinetekorten in de hersenen. Die kunnen veroorzaakt worden door acute stressoren (bv. training, slaapgebrek) of chronische pathologische aandoeningen (bv. traumatisch hersenletsel, veroudering, depressie, alzheimer). Het optimale creatineprotocol dat in staat is om het creatinegehalte in de hersenen te verhogen, moet nog nader bepaald worden.’

 

 

 

SLIMME voedingssupplementen bestellen?

Creatine vind je bij Sports2 in Creabolic. Leer informatie over onze producten en hoe ze jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.