Walnoten zijn een prima aanvulling op gezonde voeding. Dat wisten zelfs de oude Romeinen al. Lees hier hoe een legerarts aan de basis lag van de waardering voor deze supernoot.

Speelgoed voor de Chinese adel

In de tweede eeuw voor Christus waren walnoten populair in China, onder andere aan het keizerlijke hof. Waarschijnlijk werden de noten ingevoerd vanuit Kasjmier. Aan de ‘medische’ toepassing die in die tijd gangbaar was, zul je misschien niet direct denken, maar ze is wel volkomen logisch. Twee noten ronddraaien in de handpalmen werd als een ideaal middeltje beschouwd om de bloedsomloop te stimuleren.

Prominent in de eerste kruidenencyclopedie

Pedanius Dioscorides was een arts en botanicus in de eerste eeuw, die als chirurg meereisde met het Romeinse leger. Hij was altijd op zoek naar geneeskrachtige planten en schreef zijn bevindingen neer in De Materia Medica, de eerste encyclopedie over kruidengeneeskunde. In dat standaardwerk is hij vol lof over de medicinale eigenschappen van de walnoot. Veel van zijn aanbevelingen zouden gedurende de volgende twee millennia in allerlei medische werken overgenomen worden.

Veelzijdig middel tegen allerlei kwalen

Dioscorides was ervan overtuigd dat als walnoten samen met wijnruit en vijgen gegeten werden, ze vergif neutraliseerden. Samen met wijnruit en honing hielpen ze tegen abcessen en ontstekingen van de borsten. Met uien, zout en honing konden ze hondenbeten genezen. Gemengd met knoflook werden ze aangebracht als een kompres om kneuzingen te genezen. Als verbrande walnootpitten gemengd met wijn en olie op het hoofd van een baby aangebracht werden, zou zijn haar overvloedig groeien.

De koninklijke noot van Jupiter

Een eeuw na Dioscorides drukte Claudius Galenus zijn stempel op de westerse geneeskunde. Vijftien eeuwen lang bleef hij de hoogste medische autoriteit. Galenus herhaalde in zijn werken veel van Dioscorides’ beweringen. Hij schreef dat walnoten weliswaar erg vettig waren, maar gemakkelijk verteerbaar en goed voor de maag. Hij adviseerde walnoten te combineren met de befaamde Romeinse vissaus garum om een laxeermiddel te produceren. De Romeinen wijdden de walnootboom aan hun oppergod Jupiter, wat aan de oorsprong lag van de wetenschappelijke naam van de noot: Juglans regla, letterlijk ‘koninklijke noot van Jupiter’.

Soms eens een minder positieve noot

Af en toe dook er ook een minder positieve mening op, zoals van Plinius de Oudere, die in het jaar 78 in zijn Naturalis Historia schreef dat de bladeren van de walnootboom een vergif afgaven dat in de hersenen doordringt. Hij raadde zelfs af om onder een walnotenboom te gaan zitten. Niettemin had hij ook een speciaal mengsel met walnoten dat hem moest beschermen tegen allerlei vergif en raadde hij walnoten zelfs aan als ademverfrisser. Ook de filosoof Plutarchus bleef het liefst uit de buurt van walnootbomen, want hij dacht dat ze iets verdovends uitstraalden. Die straling is wat vergezocht, maar walnoten bevatten wel melatonine, een stof die ons slaap-waakritme regelt.

Wetenschappers van de University of Scranton in Pennsylvania vonden bij onderzoek dat walnoten bijna twee keer zoveel antioxidanten bevatten als veel andere noten.
– Bron: Wikipedia

Modern inzicht bevestigt geneeskrachtige eigenschappen

Door de eeuwen heen hebben medici de geclaimde gezondheidsvoordelen van de walnoot getoetst aan de kennis van hun eigen tijd. Om de geneeskrachtige eigenschappen onomstotelijk te bewijzen, waren er wel nog twintigste-eeuwse analysemethodes nodig. Zo weten we nu dat de walnoot rijk is aan omega-3-vetzuren, antioxidanten, vezels, vitaminen en mineralen. Inmiddels hebben talrijke klinische studies de diverse voordelen van de walnoot aangetoond. Uiteenlopende onderzoeken hebben aangetoond dat de consumptie van walnoten de gezondheid van de botten ten goede komt, het risico op hartziekten vermindert, cognitieve prestaties verbetert, helpt bij gewichtsbeheersing en bepaalde effecten van veroudering tegengaat.

Energy Bar met walnoten en vijgen

En het beste moet nog komen: die walnoot, wel, die zit in onze Energy Bar, samen met heel veel dadels, ook al zo’n rijk voedingsmiddel waarover we hier al eerder blogden. De Energy Bar is voor elke sporter een lekkere en gezonde weghapper overdag, maar ook een snelle energiebron tijdens de training, of zelfs wedstrijd zelf als het om lange inspanningen gaat.

VOEDINGSADVIES binnen je trainingsschema?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Niet in het minste wat voeding en sportsupplementen betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, beslaan ook voor een groot deel voedingsstrategie.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.