De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt aan dat kinderen gemiddeld 60 minuten matige tot krachtige lichaamsbeweging per dag doen en minstens drie dagen per week activiteiten uitvoeren die spieren en botten versterken. Een omvangrijke analyse van studies op verschillende scholen suggereert dat het volgen van die aanbeveling tot significante resultaten leidt.

Systematische analyse van diverse studies

Zowel professionals in de volksgezondheid als pediatrische onderzoekers hebben scholen geïdentificeerd als een strategische plaats om de ontwikkeling van spierkracht te bevorderen. Het doel van deze systematische analyse was dus om de werkzaamheid te onderzoeken van op school gebaseerde bewegingsinterventies voor het verbeteren van de spierfitness bij kinderen. Er werd gezocht in drie databases.

Gecontroleerde onderzoeken op school

Zeventien studies met 1.653 kinderen (waarvan 28 % meisjes) werden geanalyseerd. Geschikte criteria waren gerandomiseerde en niet-gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken die de effecten van op school gebaseerde bewegingsinterventies op spierkracht en lokaal spieruithoudingsvermogen bij kinderen onder de 13 jaar evalueerden. Het risico op vertekening werd beoordeeld en gepoolde effectgroottes (Hedges’ g) werden berekend met behulp van inverse variantie-analyses met willekeurige effecten.

Significante positieve resultaten

Inspanningsinterventies, meestal gecombineerde interventies gericht op geselecteerde domeinen, werden geassocieerd met significante matige toename van lokaal spieruithoudingsvermogen (g = 0,65 95 % BI, 0,13 tot 1,17, p = 0,020; I2 = 85,0 %) en spierkracht (g = 0,33 95 % BI, 0,16 tot 0,51, p = 0,001; I2 = 59,3 %), met hogere effecten bij gebruik van interventies met ≥ 3 sessies per week.

De bevindingen geven aan dat op school gebaseerde oefeningen met oefeningen voor het opbouwen van kracht de spierkracht bij kinderen kunnen verbeteren en bijgevolg de moderne jeugd kunnen voorbereiden op de eisen van lichaamsbeweging en sportactiviteiten.

Conclusies

  • Spier- en botversterkende oefeningen op school die minstens drie dagen per week uitgevoerd worden, kunnen de ontwikkeling van spierfitness bij jongens en meisjes ondersteunen.
  • Integratieve interventies die een verscheidenheid aan kracht- en conditioneringsactiviteiten omvatten, lijken een veelbelovende strategie te zijn om spierfitness in schoolomgevingen te bevorderen
  • Toekomstig onderzoek moet beoordelingsmethoden standaardiseren voor gebruik bij kinderen in de schoolcontext en moet interventies met meisjes omvatten
  • Zorgverleners, fitnessprofessionals en docenten lichamelijke opvoeding moeten deelname aan goed ontworpen spier- en botversterkende oefeningen aanmoedigen.

Voedingssupplementen voor kinderen of jonge sporters?

Kinderen en Jonge sporters vanaf de leeftijd van 12 kunnen de supplementen van Sports2 gebruiken, met uitzondering van onze Performax vanwege de caffeïne, de Power Optimizer vanwege het testosteron en onze Competion Fuel.

. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.