We kennen taurine voornamelijk als ingrediënt van veel energiedrankjes. Daar zorgt het in combinatie met de cafeïne voor een opwekkend effect. In dit artikel kom je te weten wat taurine precies is en gaan we meteen na of de eigenschappen van taurine interessant kunnen zijn voor sporters. 

Ons lichaam bevat al veel taurine

Belangrijk om te weten is dat taurine geen bestanddeel van een of andere exotische plant is dat de producenten aan hun energiedranken toevoegen, maar een stof die we allemaal in ons lichaam hebben. In vrij grote hoeveelheden zelfs: ongeveer 1 gram per kilogram lichaamsgewicht bij een volwassen mens. Die taurine bevindt zich vooral in spierweefsel, zenuwweefsel en hersenweefsel, maar ook in witte bloedcellen, bloedplaatjes en de retina.

We kunnen niet leven zonder taurine

Gelukkig is taurinedeficiëntie bij mensen erg zeldzaam. Een aantal cruciale functies van taurine:

  • Taurine verlaagt een te hoge bloeddruk
  • Taurine is noodzakelijk voor de functionaliteit van de hartspier
  • Taurine speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van de hersenen
  • Taurine is een inhibitoire neurotransmitter in de hersenen
  • Taurine is een krachtige oxidant die oxidatieve stress vermindert
  • Taurine helpt bij het ionentransport van natrium, calcium, kalium en magnesium
  • Taurine helpt bij de galzuurstofwisseling en gaat de vorming van galstenen tegen

What’s in a name?

De naam taurine is afgeleid van ’taurus’, het Latijnse woord voor stier. Die naam kreeg het in de wetenschappelijke literatuur omdat de onderzoekers Friedrich Tiedemann en Leopold Gmelin het aanvankelijk (in 1827 al) isoleerden uit de lever en galblaas van runderen.

Taurine komt niet voort uit de teelballen van een stier en er bestaat ook geen enkel verband met de kracht of het uithoudingsvermogen van het dier. Dat zijn fabeltjes van veel latere datum die volkomen uit de lucht gegrepen zijn.

Ons lichaam maakt zelf taurine aan

Taurine is een aminosulfonzuur, een organische verbinding die dicht bij de aminozuren aanleunt en in de wetenschappelijke literatuur zelfs vaak bij de aminozuren ingedeeld wordt. Het wordt als niet-essentieel beschouwd omdat onze lever het kan synthetiseren uit het aminozuur L-cysteïne. Bij die synthese speelt vitamine B een belangrijke rol. Pasgeboren baby’s kunnen zelf nog geen taurine aanmaken, daarom krijgen ze het mee met de moedermelk.

We krijgen taurine binnen via voeding

Eiwitrijk dierlijk voedsel bevat veel taurine. We nemen taurine dus vooral in als we vlees, gevogelte, eieren, vis of schaaldieren eten. Als rijkste bron worden oesters genoemd. Bonen en noten bevatten veel cysteïne, dat in het lichaam omgezet kan worden in taurine. De taurine-inname van niet-veganisten wordt gewoonlijk ergens tussen 50 en 400 mg per dag geschat. Ter vergelijking: een blikje energiedrank bevat gewoonlijk 1000 mg taurine.

 

Is taurinesuppletie nuttig voor sporters?

We hebben er een aantal publicaties van de laatste jaren op nagelezen en vonden geen significante resultaten. Wat ons betreft is er nog geen bewijs dat een verhoogde inname van taurine de prestaties zou kunnen verbeteren. Alleen om een tekort aan te vullen heeft het nut. We bieden dan ook geen taurinesupplementen aan in de webshop. Je vindt taurine alleen terug in onze Haemo Optimizer, waar het samenwerkt met de andere bestanddelen als  ijzer, vitamine B-complex en chlorofyl om hematocrietwaardedalingen tegen te gaan tijdens zware trainingen. In die combinatie is het wel nuttig.

Hoe past HAEMO OPTIMIZER BINNEN je trainingsschema?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Niet in het minste wat voeding en sportsupplementen betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, beslaan ook voor een groot deel voedingsstrategie.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.