Dadels zijn steenvruchten die je zowel vers als gedroogd kunt eten of verwerken in salades en desserts. De vruchten smaken heel zoet vanwege het vruchtensuiker maar zijn toch uitermate geschikt als onderdeel van een gezond dieet. Doordat ze rijk zijn aan natuurlijke suikers, zoals glucose, fructose en sucrose, zijn ze de perfecte energiesnack. Dadels bevatten bovendien veel vezels, vitaminen en mineralen.

De delicatesse van het Midden-Oosten

Dadels zijn de vruchten van de dadelpalm, een boom die oorspronkelijk in Mesopotamië en langs de oevers van de Nijl in Egypte groeide. Zowel in geschriften van de Sumeriërs als van de Egyptenaren vinden we bewijzen dat dadels 5.000 jaar geleden al geconsumeerd werden. Vandaag worden dadelpalmen in heel het Midden-Oosten en Noord-Afrika geteeld, maar ook in Australië, Mexico en het zuiden van de Verenigde Staten. Er bestaan tegenwoordig meer dan 400 soorten.

Al eeuwen populair als huismiddeltje

Over medische toepassingen vinden we in de gespecialiseerde literatuur niet veel terug, maar we weten wel dat dadels al eeuwenlang gebruikt worden als het perfecte huismiddeltje om constipatie tegen te gaan. De vruchten bevatten namelijk hoge concentraties van oplosbare vezels, die de darmen stimuleren.

Een andere toepassing vinden we in het bekampen van een alcoholvergiftiging. Bij overconsumptie van alcohol hebben dadels een verzachtend effect op de symptomen van een kater.

Moderne wetenschappelijke bevindingen

Een dadel bevat een relatief grote hoeveelheid vitamine B, waarvan vitamine B6 (pyridoxine) het meest vertegenwoordigd is. Verder treffen we er vitamine B1 (thiamine), vitamine B2 (riboflavine), vitamine B3 (niacine), vitamine B5 (pantotheenzuur), vitamine B11 (foliumzuur) en ook nog vitamine A in aan.

Dadels zijn een rijke bron van koper en kalium. Kalium vermindert het risico op hartgerelateerde aandoeningen. De vruchten bevatten ook kleinere hoeveelheden magnesium, mangaan, ijzer en calcium. Die stoffen zijn onder andere essentieel voor het versterken van de botten.

Dadels bevatten tannines, die een ontstekingsremmende werking hebben. Andere ingrediënten zijn luteïne en zeaxanthine, twee stoffen waarvan aangenomen wordt dat ze vrije radicalen bestrijden. Zeaxanthine zou ook een positieve invloed kunnen hebben op het voorkomen van staar.

 

Ideaal ingrediënt voor een energiereep

Dadels zijn met 35 % het hoofdbestanddeel van onze Energy Bars. Die dragen bovendien het Fairtradelabel, wat betekent dat de dadeltelers een eerlijke prijs krijgen. Zowel jij als zij doen er dus hun voordeel mee als je er eentje verorbert tijdens of na je dagelijkse trainingssessie.

Energy Bars inslaan?

Neem voor meer informatie contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 328761.Je kunt onze energierepen bestellen via de onderstaande link.