‘Ja, we gebruiken nog ketonen in de ploeg. Omdat we in alle onderdelen van het wielrennen de beste willen zijn’, lazen we aan het einde van de Tour in de krant, opgetekend uit de mond van Wout van Aert. Een citaat als een ander, waar geen haan naar kraaide. 

Mei 2019: mediastorm rond ‘nieuw’ wonderproduct ketonen

Anderhalf jaar geleden, ergens begin mei 2019, was dat wel even anders: toen brak er een ware mediastorm los over het gebruik van ketonen, naar aanleiding van een onderzoek van inspanningsfysioloog Peter Hespel dat ‘voor het eerst’ bewijs bracht dat ketonen de prestaties van wielrenners bevorderden. ‘Voor het eerst’ zetten we tussen aanhalingstekens omdat die resultaten al langer bekend waren in wereldwijde sportmedische tijdschriften. Bij Sports2 stonden ketonen toen ook al geruime tijd op het winkelschap en we hadden er ook al over geblogd (op 20 april 2019, bijvoorbeeld). Alleen: het was toen de eerste keer dat de pers er lucht van kreeg, en journalisten meenden meteen ook een dopingreukje te ontwaren. Wat inspanningsfysioloog Hespel nochtans zelf in zijn onderzoek ontkrachtte: ketonen zijn gewoon een supplement en hebben niets met de dopinglijst te maken.


Of toch niet zo ‘nieuw’, die ketonen?

Overigens wist De Tijd in juli 2019 al te melden dat er het jaar voordien, in 2018 dus, al ketonen waren geleverd aan 7 ploegen in de Tour. Zonder dat er verder ook maar enige sprake over was in de media. Lance Armstrong gaat zelfs nog verder terug: ze zouden in zijn tijd bij Sky al ingang hebben gevonden, dus nog voor ze eigenlijk echt vermarkt werden (of mochten vermarkt worden). Ook het Britse Olympische team zou er in 2012 al gebruik van hebben gemaakt. Het nut ervan zou al langer door militaire onderzoeksdiensten bestudeerd zijn, en vanuit die kringen zouden ze in de sport terechtgekomen zijn.

Een jaar na de ‘ketonenstorm’ verscheen in het Nederlandse blad Wielerrevue nog een mooi beschouwend artikel over ketonen, waarin Tom Dumoulin in verstaanbare termen uitlegt wat ketonen zijn en wat ze voor hem betekenen.

Ketonen als wezenlijk onderdeel van het trainingsprogramma

Hoe dan ook, de ketonengeschiedenis lijkt over een parcours te lopen dat veel andere innovaties ook afleggen: totaal onbekend in de onderzoeksfase of experimentele stadia, daarna plots de doorbraak naar het bredere publiek, schrik en heisa voor het onbekende, om daarna gewoon omarmd te worden. Bij ketonen lijkt de perceptie en opinie in anderhalf jaar gewijzigd naar algemene aanvaarding. Ketonen lijken vandaag de normaalste zaak ter wereld in het peloton, en je kunt vrijuit over het gebruik ervan spreken, zoals Wout van Aert deed in dat artikel. Ketonen maken deel uit van de trainingsroutine en begeleiding, net zoals de aerodynamica van de fiets, slapen in een hoogtetent of sessies met een sportpsycholoog.

Nog straffer dan ketonen: het ‘kopje’

Jumbo-Visma is een van de ploegen die het gebruik van ketonen nooit onder stoelen of banken heeft gestoken. Integendeel, het is een van de hoekstenen van hun professionele begeleidingsstructuur. Is het succes van hun renners dan volledig aan ketonen te danken? Nee, zeker niet. Dat is het resultaat van elk detail waar Jumbo-Visma over waakt. En, als het er echt op aan komt: it’s all in the mind. Dat heeft Primoz Roglic nu ook wel geweten. Ketonen kunnen de benen een fractie meer punch geven, als het kopje blokkeert kunnen ook ketonen dat ontij niet keren.

 

Wil je ketonen ook inpassen in je trainingsplanning?

Bestel je ketonen via Sports2 en lees aandachtig de productfiche voor gebruik. Wil je meer en breder advies, aarzel dan niet contact op te nemen met onze coaches voor meer inkadering. 

Vragen over ketonen of ketose? Bel ons op +32 475 328761 of mail naar info@sports2.be