Ketonen ontstaan in speciale omstandigheden

Ketonen zijn een ‘back-up brandstof’, exogeen van origine. Ze ontstaan tijdens vasten en bij een sterk koolhydraatbeperkte voeding. Dat het lichaam zowel op glucose als op ketonen kan functioneren, is al heel lang duidelijk. Onder normale omstandigheden produceert het lichaam nauwelijks ketonen. Als de brandstofbronnen – met name de ‘snelle’ brandstofbron glucose – in het lichaam dalen door bijvoorbeeld intensief sporten, vasten of een extreem koolhydraatbeperkte voeding, dan neemt de productie van ketonen toe.

Ketonen zijn een reservebrandstof voor spieren en hersenen

Ketonen worden aangemaakt in de lever vanuit het menselijk vetweefsel en kunnen in zulke extreme situaties dienen als brandstof voor de spieren en voor de hersenen. De hersencellen kunnen als weinige cellen in het lichaam alleen functioneren op glucose (koolhydraten) en kunnen zelf geen vetten gebruiken als brandstof. De ketonen zijn in het geval van extreme situaties van levensbelang. Bij het onderzoek naar toekomstige medicijnen tegen alzheimer en parkinson wordt een belangrijke rol toebedacht aan ketonen.

Ketonen zijn interessant voor sporters

Puur fysiologisch gezien zijn ketonen reuze-interessant. Afhankelijk van het type ketonlichaam dat wordt geproduceerd, leveren ketonen tussen de 8 en 18 % meer energie (ATP) op dan glucose. Ketonen kunnen gesuppleerd worden in de vorm van een infuus (verboden voor sporters) of in de vorm van supplementen (toegelaten voor sporters). Men zou dus de hoeveelheid ketonen in het lichaam kunnen verhogen zonder dat er een tekort is aan brandstof in de vorm van vetten en koolhydraten. Het zou tijdens de inspanning de glycogeenvoorraden (koolhydraatvoorraden) in de lever en in de spieren kunnen sparen.

Supplementen die werken

Onderzoek toont aan dat het menselijk lichaam in staat is om ketonen vanuit supplementen daadwerkelijk te gebruiken uit brandstof. Ze zijn na 2 tot 3 uur op hun toppunt van energielevering, wat trager is dan glucose (zoals gels), maar ze leveren meer energie. Bovendien is recent aangetoond dat ketonen na een inspanning belangrijke pathways stimuleren die het herstel en de trainingsadaptaties zouden kunnen bevorderen.

 

Gebruik in de topsport

Het gebruik van ketonendrankjes wordt sinds een aantal jaren toegepast in de topsportwereld. De ketonenenergiedrank is een uitvinding van de universiteit van Oxford, in het bijzonder van de Clarke Group, genoemd naar professor Kieran Clarke, die het onderzoek naar ketonen heeft geleid. Ketonendrankjes werken en hoe meer geld eraan besteed wordt, hoe efficiënter ze zijn. Vooral ketonen-esters geven goede resultaten, maar in pure vorm kosten ze 2.700 euro per liter. De wielerploeg Team Sky gebruikt de vloeibare vorm maar zij hebben dan ook een budget van een paar tiental miljoen euro. 

Ketone Fuel Plus van Sports2

Extra ketonen zouden dus de prestaties kunnen verbeteren en bovendien zouden ketonen de vetverbranding stimuleren. Vergeleken met glucose zijn ketonen een interessante brandstof omdat ze meer energie leveren dan koolhydraten, vetten of eiwitten. Innemen van ketonen (via een sportdrank) kan de ketonenniveaus in het lichaam laten stijgen zonder dat glycogeenvoorraden geledigd hoeven te worden. Tijdens een langdurige inspanning is het leegraken van de glycogeenvoorraden een prestatiebeperkende factor.

 

Aanwijzingen voor gebruik
Los 2 x 3 maatlepels poeder op in 200 ml gedurende een maand.
Best innemen 2 uur voor de inspanning en onmiddellijk na de inspanning.

De ideale samenstelling

Ketone Fuel Plus van Sports2 is samengesteld uit ketonen rasberry extract (ketonen HPlC) samengevoegd met carnosine, citruline en rhodiola rosea om het best mogelijke effect te verkrijgen tegen een betaalbare prijs voor elke sporter. Dankzij deze uitstekende samenstelling kunnen ketonen als drank worden ingenomen zodat het ketonenniveau in het lichaam stijgt zonder dat het lichaam in ketose hoeft te treden. Dat kan de duurprestatie positief beïnvloeden, doordat de glycogeenvoorraden bespaard kunnen blijven. Ook kan het drinken van Ketone Fuel Plus onmiddellijk na de inspanning het herstel en de trainingsadaptaties bevorderen.

PROBEER ZELF het wondermiddel van de toekomst

Wondermiddelen bestaan niet, maar nu is de wetenschap het er toch steeds meer over eens dat ketonen onze toekomst ingrijpend zouden kunnen veranderen. De effecten op lichaam en hersenen zijn danig indrukwekkend dat ze zelfs als mogelijke remedie tegen alzheimer worden aanzien. Zoals al onze producten is onze Ketone Fuel Plus goedgekeurd door de bevoegde instanties in België.

Vragen over ketonen of ketose? Bel ons op +32 475 328761 of mail naar info@sports2.be

Referenties

Cox, P.J. A ketone ester drink sustains exercise performance whilst reducing muscle glycolysis. Proceedings of the Physiological Society 34, PC219, 2015.

Cox, P.J. and Clarke, K. Acute Nutritional ketosis: implications for exercise performance and metabolism. Extrem Physiol Med. 2014 Oct 29; 3:17.

Vandoorne, T. Intake of a ketone ester drink during recovery from exercise promotes mTORC1 signaling but not glycogen resynthesis in human muscle. Front Physiol. 2017 May 23; 8:31.