We hebben net de de tijd van het jaar achter de rug waarin weleens gezondigd wordt. Dit jaar noodgedwongen misschien iets minder dan anders. Hoe zat het eigenlijk aan jouw feesttafel? Lette je extra op, weerstond je alle verleidingen of mocht er net iets meer tussen kerst en nieuw?

Sommige sporters – en zeker niet de minste – sprongen sowieso vrij losjes om met voeding. Zeker als we hun dieet toetsen aan de huidige sportwetenschappelijke inzichten. 
 

Lasse Virén, atleet: rendiermelk

Zowel in 1972 als 1976 liep Lasse Virén op de Olympische Zomerspelen naar goud op de 5.000 en 10.000 meter. De Finse voorloper van Mo Farah deed dat naar verluidt telkens op een dieet van rendiermelk. Later vermoedden critici dat die rendiermelk weleens een geurtje kon hebben, en dat Lasse met bloeddoping durfde experimenteren, maar daar is nooit enig bewijs voor geleverd.

Bart Wellens, veldrijder: duif

Heel wat dichter bij huis at Bart Wellens in 2002, 2003 en 2004 zowat het complete veldrijdersgild met huid en haar op. De Kempenzoon lukte een dubbele wereldtitel en reed de tegenstand vaak op minuten achterstand. In de collectieve herinnering was zijn dominantie te wijten aan ‘een duifke voor de wedstrijd’, uit de kookpot van moeder Wellens.

Usain Bolt, atleet: chicken nuggets

In ‘The Fastest Man Alive’ laat Usain Bolt optekenen dat hij in de aanloop naar de Olympische Spelen in Peking (2008) een duizendtal chicken nuggets naar binnen werkte. Net voor de Spelen was een traditionele Chinese maaltijd hem slecht bekomen en de Jamaicaan wist dat zijn lichaam gefrituurde kip perfect kon verdragen. Hij at het als ontbijt, lunch en avondmaal en snelde naar drie gouden wereldrecords.

‘Ik had in Peking een vierde medaille moeten krijgen voor mijn dieet’
– Usain Bolt, in zijn boek ‘Faster than Lightning’

Tom Van Hooste, atleet: boekweit en lijnzaadolie

Tom Van Hooste – goed voor 2.10 op de marathon – kende een atletiekcarrière met ups en downs en probeerde lang voor er sprake was van ‘marginal gains’ het verschil te maken met boekweit en lijnzaadolie. Hij woog in zijn beste tijd 56 kilogram, mag zich zesvoudig Belgisch kampioen veldlopen noemen en maakte van een kale knikker zijn handelsmerk.

Babe Ruth, baseballer: hotdogs

Het verst in afstand en verst in de tijd vinden we hotdogliefhebber Babe Ruth. George Herman Ruth Jr. geniet aan deze kant van de oceaan niet de status die hij in de VS wel heeft, maar de linkshandige baseballwerper van de Red Sox en later de Yankees is een heuse American original. Bekend omwille van 714 homeruns, maar ook om legendarische vreetbuien en het feit dat hij tussen twee wedstrijden ooit 24 hotdogs verorberde.

Of die keer dat hij buiten westen ging na zijn 18de hotdog en de daaropvolgende broodnodige darmoperatie hem de seizoenstart kostte.  

Toch maar beter alleen hun prestaties nastreven, niet hun vreemde eetgewoontes …

Laten we van die sportieve voorbeelden dus vooral hun sportieve prestaties onthouden. We worden met ons allen steeds slimmer en de juiste voedingssupplementen voor de juiste inspanning leiden tot betere prestaties, dat is zeker.

Babe Ruth liet de hotdogs na die serieuze waarschuwing trouwens voor wat ze waren en speelde nog tot een eind in de veertig op hoog niveau. Het is altijd een goed moment om bij te sturen.

Interesse in voedingsadvies en een voedingsanamnese?

Dat maakt deel uit van The Bigger Picture, de trainingsvisie van Sports2. Mail naar info@sports2.be, neem contact op met Rudi Stroobants op +32 475 328761 of stel je vraag via het formulier.