Vorige week kondigde de 23-jarige doelman Anthony Swolfs zijn afscheid als profvoetballer aan. De Belgische doelman stond onder de lat bij de Nederlandse club Dordrecht. Vanaf nu houdt hij zich louter nog bezig met zijn carrière van financieel adviseur. Een dergelijke stap lijkt niet zo ongewoon voor doelmannen te zijn. De Nederlander Danny Wintjens, ooit nog landskampioen met PSV, deed het Swolfs in 2017 voor.

Een carrière na de sport

Het lezen van zulke berichten maakte ons benieuwd of er een aantoonbaar verband is tussen de eigenschappen die een topsporter kenmerken en de vaardigheden die hij nodig heeft om het te maken in de zakenwereld. Weinigen zullen zoals Swolfs hun sport zo vroeg vaarwel zeggen, maar we weten allemaal dat een topsportcarrière beperkt is in jaren. Zou het een logische stap zijn voor atleten om in hun tweede leven hun mentale talenten aan te wenden voor het ondernemerschap?

Een relevante studie uit 2020

We gingen op zoek naar studies daaromtrent en vonden in het International Entrepreneurship and Management Journal een onderzoek gepubliceerd door Kathrin Steinbrink, Elisabeth Berger en Andreas Kuckertz. Het artikel onderzoekt de persoonlijkheidskenmerken van topsporters die laag- en hoogrisicosporten beoefenen en vergelijkt die op basis van de person-job fit-theorie met de persoonlijkheidskenmerken die vaak met ondernemerschap geassocieerd worden.

Atleten versus ondernemers

Om dat doel te bereiken, werden de vijf grote persoonlijkheidskenmerken en de risicobereidheid van 43 niet-sporters, 36 topsporters die een laag-risicosport beoefenen en 31 topsporters die een hoog-risicosport beoefenen, gemeten en geanalyseerd met een variantieanalyse en post-hoc tests. Verder werd geprobeerd om de overeenkomsten tussen de carrières van sporters en ondernemers te verklaren.

De resultaten wezen uit dat de persoonlijkheidskenmerken van topsporters overeenkomen met de gedetecteerde aanwijzingen voor ondernemingsintentie en succes.

Geschikte tweede carrièrekeuze

Het onderzoek kwam tot de conclusie dat ondernemerschap een geschikte tweede carrièrekeuze voor atleten kan zijn. De studie is gebaseerd op gegevens die verzameld zijn bij topsporters op hoog niveau en maakt het dus mogelijk om op basis van hun persoonlijkheidskenmerken conclusies te trekken over de geschiktheid van atleten om ondernemer te worden. De bevindingen duidden ook op de behoefte aan gericht onderwijs in ondernemerschap en op een bewustwording bij potentiële investeerders en toekomstige werkgevers die professionele atleten kunnen faciliteren om ondernemer te worden.
 

Deze topsporters ontpopten zich tot succesvolle zakenlui

  • Eddy Merckx zocht het in zijn vertrouwde sport en verkoopt prestigieuze racefietsen.
  • Venus Williams is stichter en CEO van de kleding- en lifestylelijn EleVen.
  • Maria Sharapova brengt het premiumsnoepgoed Sugarpova op de markt.
  • George Foreman had succes met zijn lean mean fat-reducing grilling machine en bokste ook een assortiment milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen ineen.
  • Wayne Gretzky runt een restaurant in Toronto en een drankenhandel in Niagara.

sporten Met aandacht voor je leven na de sport

Binnen de trainingsmethodiek The Bigger Picture denken we ook aan psychologische begeleiding en voorbereiding naar een leven na de sport. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.