In Medical News Today, een groot Brits platform over gezondheid en geneeskunde, verscheen in mei 2022 een interessant artikel over beta-alanine.

Wat doet beta-alanine?

Als iemand intensief traint, hoopt er zich zuur op in zijn spieren, wat vermoeidheid in de hand werkt. Beta-alanine helpt bij het reguleren van zuur in spieren en het voorkomen van die vermoeidheid. Door beta-alaninesupplementen te nemen kun je langer intensieve oefeningen doen voor je uitgeput raakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat het supplement veilig en effectief is in de juiste doses.

Hoe werkt beta-alanine?

Beta-alanine is een niet-essentieel aminozuur. Dat betekent dat het lichaam het zelf aanmaakt en we het niet via voeding binnen hoeven te krijgen. Doorgaans verbinden aminozuren zich met elkaar in het lichaam om eiwitten te maken. Beta-alanine verbindt zich echter met het aminozuur histidine om een dipeptide genaamd carnosine te vormen.

Carnosine vermindert zuurophoping

Het lichaam slaat carnosine op in de spieren en andere weefsels. Carnosine helpt zuurophoping in de spieren tijdens het sporten te verminderen en aldus vermoeidheid te voorkomen. Halverwege de jaren 2000 ontdekte professor Roger Harris dat voedingssuppletie met beta-alanine de hoeveelheid carnosine die beschikbaar is in spieren kan verhogen en de trainingsprestaties kan verbeteren.

Werking van beta-alanine tijdens de inspanning

Beta-alanine en carnosine helpen samen de functionaliteit van de spieren te verbeteren dankzij verschillende lichaamsprocessen tijdens de inspanning:

  • Glycolyse is de afbraak van glucose, de belangrijkste brandstofbron van het lichaam tijdens een inspanning.
  • Het lichaam produceert lactaat uit glucose, wat resulteert in de productie van waterstofionen.
  • De waterstofionen verlagen de pH-waarde in spieren, waardoor ze zuurder worden.
  • De verhoogde zuurgraad maakt het voor het lichaam moeilijker om glucose af te breken.

  • Dat vermindert het vermogen van de spieren om samen te trekken, wat resulteert in vermoeidheid.
  • Carnosine werkt als een buffer tegen zuur en vermindert het zuurgehalte in de spieren.
  • Dat helpt spiervermoeidheid te verminderen, wat uitputting uitstelt en de prestaties verbetert.

Mogelijke voordelen van beta-alanine

Omdat het de carnosinespiegels verhoogt, kan suppletie met beta-alanine de atletische prestaties helpen verbeteren door vermoeidheid te verminderen en het uithoudingsvermogen te vergroten tijdens intensieve training. De voordelen die verband houden met kracht en prestaties zijn onder meer:

  • Verbeteringen aan intensieve training: spiervermoeidheid als gevolg van de zuurgraad in spieren kan de duur van intensieve training beperken.
  • Uitputting tegenhouden: suppletie met beta-alanine kan helpen om gedurende langere periodes te trainen alvorens uitgeput te raken.
  • Verhoogde spiermassa en kracht: beta-alanine kan de spiermassa vergroten door intensiever en langer te trainen.

BETA-ALANINE IS Het werkzame bestanddeel van onze trilactic

Trilactic is aangewezen bij intensieve trainingsperiodes of wedstrijden. De werkzame stof beta-alanine remt vermoeidheid en verzuring van de spieren af. Zo heb je meer sprintkracht op het einde van een lange inspanning.

Hoe past Trilactic binnen je trainingsschema?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Niet in het minste wat voeding en sportsupplementen betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, beslaan ook voor een groot deel voedingsstrategie.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.