Crèmes om de spieren op te warmen kennen we allemaal, maar crèmes om af te koelen zijn bij ons nog niet ingeburgerd. Toch is het een goed idee om je spieren ook die verkoeling te gunnen tijdens het sporten op warme dagen.

Waarom een cooling cream gebruiken?

In onze contreien gebruiken we graag warming up creams, maar in warmere streken zoals Zuid-Europa of het Midden-Oosten is het andersom: daar is de cooling cream de standaard om aan te brengen voor het sporten. Met de warme zomers die we de laatste jaren meemaken, valt er heel wat te zeggen om hier ook vaker een cooling cream ter hand te nemen.

Er is in de eerste plaats het mentale aspect. We zijn het niet gewend om in de warmte te sporten en hebben dus wat schrik voor het effect. Als je het al niet ziet zitten om eraan te beginnen, is je wedstrijd al half verloren. Dankzij de cooling cream voel je je veel beter voorbereid om de warmte te trotseren en kom je gemotiveerd aan de start.

De cooling cream is bedoeld om te gebruiken bij temperaturen boven 20° Celsius. De crème koelt niet alleen sterk af, maar houdt de spieren ook soepel.

Van een goede cooling cream krijg je een zalig gevoel in de spieren, een tikkeltje stimulerend zelfs, dankzij de gemberolie, die ook pijn helpt verlichten.

Hoe werkt een cooling cream?

Verkoelende sportmassage-olie werd ontwikkeld om te sporten en andere activiteiten te verrichten in warme omstandigheden, zowel binnen als buiten. Twee belangrijke ingrediënten zijn essentiële oliën van munt en gember, die je ook in opwarmolie terugvindt. Het grote verschil is dat hier geen rode pepers of andere peper gebruikt worden.

Bij het gebruik van een professionele cooling cream wordt de huid boven de spieren niet rood. Bij sommige crèmes wel: dan zie je dat de huid rood kleurt omdat het product het bloed uit de spieren naar de huid trekt. Bij een goede crème of olie is het de bedoeling dat de essentiële oliën doordringen tot in de spieren. Er bestaan niet veel natuurlijke stoffen die echt door de huid heen gaan.

Een cooling cream mag geen ijseffect hebben. Dit product werkt verfrissend maar geeft geen vernauwing van de bloedbanen of de spieren, wat met ijs wel het geval is en uiteraard tot prestatievermindering leidt.

Hoe gebruik je een cooling cream?

Cooling cream moet je aanbrengen voor je begint te sporten. Masseer de crème of olie in over je lichaam, armen en benen en vergeet zeker ook je nek niet. Goed uitwrijven. Als er rustpauzes zijn tussen het sporten door, mag je het product gerust opnieuw aanbrengen voor je weer van start gaat. Je reinigt dan het best eerst even je huid met een wash lotion.

In onze webshop vind je twee verschillende cooling creams:

 QM Cooling Cream 

Deze crème is vooral bedoeld voor indoorsporten, bijvoorbeeld volleybal of basketbal. Extra pluspunt: je kunt hem ook gebruiken waar olie verboden is om de parketvloeren te beschermen.

Cooling Pre Sports Oil Q15

Dit product in olievorm wordt vooral outdoor gebruikt en is bijzonder populair bij lopers, wielrenners, mountainbikers en triatleten.

We nemen beide crèmes rechtstreeks af bij QM Sports Care, een lijn van ambachtelijke producten voor sporters, voornamelijk op basis van essentiële oliën.

Lees ook onze blogposts over sporten bij warm weer en hydratatie.

Ontdek onze lijn sportscare

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Ook in alles wat rond het puur sportieve hangt. Zoals sportscare na de trainingsuren. Je goed en correct verzorgen, wassen, insmeren, masseren: het zijn allemaal de details die het verschil maken. Dat zit allemaal in zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.