Dat Noorwegen het goed deed op de Olympische Spelen 2020/2021 is een understatement. Karsten Warholm verbeterde het wereldrecord op de 400 m horden met bijna een seconde en was daarbij de eerste atleet ooit die onder de 46 seconden dook. Een van de indrukwekkendste prestaties in de geschiedenis van de OS. Verdere gouden medailles waren er voor Kristian Blummenfeld op de triatlon, de nog maar 21-jarige Jakob Ingebrigtsen op de 1.500 m en het Noorse beachvolleyteam (en dat voor een land zonder stranden). Het Noorse succes komt niet uit de lucht gevallen maar is een gevolg van hun aparte visie op training en ontwikkeling.  

Individuele trainingsprogramma’s

In het topsportbeleid van de 21ste eeuw domineren homogenisering en standaardisatie het internationale toneel. In Noorwegen zien we een totaal ander verhaal. Topsport wordt er beoefend vanuit een heel eigen filosofie, waarin de atleet centraal staat. Coaches hebben niet de drang om de sporters om te kneden tot ze in hun trainingsmodel passen. Ze vertrekken vanuit de unieke vaardigheden van de individuele sporter. Ieder mens is verschillend, iedere atleet is verschillend. Als gevolg zal de ideale training bij iedere atleet verschillen.

Geen focus op competitie

De Noorse Sportfederatie huldigt het principe dat kinderen onder de twaalf jaar geen prijzen mogen krijgen voor hun prestaties. Het gevolg daarvan is dat ze minder resultaatgericht opgroeien maar sporten omdat ze het leuk vinden, zich aan hun eigen tempo ontwikkelen en sociale vaardigheden opbouwen. Het betekent ook dat er minder kinderen voorbarig afhaken.

 

Studies hebben aangetoond dat trainers die intrinsieke motivatie benadrukken en relevante feedback geven, kunnen voorkomen dat kinderen stoppen met sporten. Bovendien wordt in Noorwegen evenveel aandacht besteed aan de mentale en sociale ontwikkeling als aan de fysieke.

Evenwaardige relatie

De vlakke hiërarchische structuur die de Noorse samenleving kenmerkt, wordt ook weerspiegeld in de sport. Coaches en atleten zijn gelijkwaardig. Buitenlandse coaches in Noorwegen hebben het daar vaak moeilijk mee, omdat ze gewend zijn om de baas te zijn over de atleten. Coaches die volledig gefocust zijn op resultaten, boeken niet altijd het grootste succes. Wat belangrijk is, is wat de atleet motiveert. Atleten werken niet alleen om beter te zijn dan hun concurrenten, ze proberen ook de beste versie van zichzelf te zijn. Dus is het de taak van de coach om zijn pupillen te helpen zichzelf te ontwikkelen. Hoe beter de atleet wordt, hoe meer controle hij krijgt over zijn resultaten en hoe hechter de relatie met de coach wordt. Dat alles motiveert de atleet.

Kennis uitwisselen

 Goede coaches en atleten proberen voortdurend te leren van hun eigen successen en mislukkingen, maar ook van die van anderen. Kennis delen met anderen, zelfs met concurrerende landen, is een belangrijke stap naar succes. Het gaat er zowel om erachter te komen wat collega’s gedaan hebben om te slagen, als om de valkuilen te vermijden die bij anderen geleid hebben tot een tegenslag. Kennis kun je trouwens niet alleen opdoen in je eigen vakgebied, maar ook uit andere sporten. Zo kan een voetballer die aan zijn loopsnelheid wil werken tips krijgen van een goede sprinter.

Vertrouwen en geduld

Om op het einde van de rit succes te boeken, is het van levensbelang dat er een sfeer van vertrouwen rond de coach hangt. Zelfs als het echt slecht gaat, moet de coach tijd krijgen. Ja, zelfs als er in de media gespeculeerd wordt over het ontslaan van de coach. Coaches die ook in moeilijke tijden gesteund worden door hun federatie, zijn vaak degenen die uiteindelijk slagen. Het gaat erom dat je achter je gemaakte keuzes durft te blijven staan en je ideeën niet weggooit louter om betere krantenkoppen te krijgen. Uniek aan de Noorse mentaliteit is dat er geaccepteerd wordt dat het af en toe minder gaat.

Wetenschap sluipt Olympiatoppen binnen

In de afgelopen jaren werden sportwetenschappers in staat gesteld een grotere rol te spelen in de ontwikkeling van atleten. Die positieve verschuiving kan voornamelijk toegeschreven worden aan de herstructurering van de afdeling onderzoek en ontwikkeling van Olympiatoppen (het Noorse Olympische sportcentrum), die vandaag het mandaat heeft om:
(1) onderzoeksproblemen te identificeren die relevant zijn voor topsport
(2) ervoor te zorgen dat toegepast onderzoek uitgevoerd wordt in samenwerking met toonaangevende onderzoeksinstellingen
(3) de afgeleide kennis te implementeren in het dagelijkse trainingsproces en coachingopleidingen.

 

Interesse in de coachingaanpak van sports2

We plukken uit alle trainingsculturen en vatten al onze kennis samen in The Bigger Picture. Een goede samenwerking begint altijd met een goed gesprek. Mail naar info@sports2.be, neem contact op met Rudi Stroobants op +32 475 328761 of stel je vraag via het formulier.