Pas terug van een heerlijke stage op Lanzarote. Veel mooie momenten beleefd en genoten van de duurtrainingen. Hierboven zie je echter geen video van de vele prachtige panorama’s van het eiland. Waarom deze video? De meest beklijvende herinnering aan de stage was minder heuglijk: tijdens een van de beklimmingen, op zo’n 500 meter van de top, zagen we even voor ons uit een collega-fietser neerzijgen. Dat moeten nog renners gezien hebben, maar zij reden door.

Denk niet dat een hartstilstand jou nooit zal overkomen 

Zelf ben ik onmiddellijk afgestapt en het was duidelijk dat de man een hartstilstand had. Ik heb meteen volgens de regels van de kunst de man gereanimeerd, met goed gevolg. Dat ik de enige was die daar die man wilde – en misschien wel kon – helpen, stemde me tot nadenken. Ik vind toch dat elke sporter een opleiding reanimeren en defibrilleren zou moeten volgen. Uiteraard niet voor jezelf, maar voor je collega-sporters. Ook jonge sporters, want denk nooit dat het je niet zelf kan overkomen. We kennen ondertussen ook allemaal de beelden van jonge voetballers die op het voetbalveld plots instorten. Mocht ik het zelf ooit meemaken, dan hoop ik ten zeerste dat er iemand in de buurt is die me kan helpen. Want ook voor mezelf zeg ik nooit nooit, hoe goed ik me op mijn leeftijd ook probeer te verzorgen.

Doseer je inspanningen volgens je conditie. Stel jezelf heel gewone doelen als sporter in conditie-opbouw.

Kies de juiste uitdaging voor jouw conditiepeil 

Uiteraard wil ik de man niets verwijten, maar hij had duidelijk last van overgewicht en was zeker niet in uitstekende conditie. Dat hij op Lanzarote komt sporten, is dus zeker een goede zaak, maar ik zou hier toch een lans voor willen breken: doseer je inspanningen volgens je conditie. Stel jezelf heel gewone doelen als sporter in conditie-opbouw. Zo hou ik elk jaar ook mijn hart vast (ja, zo mag ik het hier wel stellen) als de grote stadslopen er weer aankomen. Toe te juichen initiatieven, maar begin er alsjeblieft niet onvoorbereid aan. Het is nooit een goed idee om out of the blue even een halve marathon of 10 mijl te gaan lopen. En al zeker niet onder een loden zon. Laat je begeleiden: door ons, via The Bigger Picture, of door mensen die kennis hebben van trainingsleer.

Leren reanimeren en defibrilleren?

Een cursus reanimeren en defibrilleren kun je volgen bij het Rode Kruis. Het is volledig gratis en duurt 3 uur. De lijst van de opleidingen en locaties vind je via de link hieronder.