Youth is not a time of life; it is a state of mind‘, zei de Amerikaanse zakenman, dichter en humanist Samuel Ullman, en zo is het maar net! Ook voor wie wil sporten. Je bent nooit te jong of te oud om je in het zweet te werken. Deze toppers met weinig al dan niet veel kilometers op de teller bewijzen en bewezen het:

Jeannie Longo: LAATSTE KOERS OP 53

Sport: wielrennen

Jeannie Longo, op zijn zachtst gezegd, een vrouw die tegen een stootje kan. Af en toe komen we in het voetbal of wielrennen eens iemand boven de 40 tegen. De Française was 53 toen ze haar laatste koers reed. Ze heeft een historische lange en succesvolle carrière achter de rug. Zonder twijfel een van de beste wielrensters aller tijden. 

Carrière

Een carrière van 33 jaar, wie kan dat als sporter voorleggen? 13 wereldtitels, beter dan welke mannelijke of vrouwelijke profwielrenner ook. Het befaamde werelduurrecord sneuvelde meermaals onder het woeste beukwerk van Longo. De meest verbazingwekkende statistiek is toch dat ze sinds de Olympische Spelen van 1984 aan iedere Spelen heeft deelgenomen. Ze is een icoon in Frankrijk en het is haar gegund!

Katie Ledecky: EERSTE SPELEN OP 15

SPORT: ZWEMMEN

Katie Ledecky is een Amerikaanse zwemster waarvan je vandaag niet week of het beste al dan niet nog moet komen, ondanks haar reeds 4 Olympische medailles en 11 wereldtitels. Tot wat is ze nog in staat in Rio? Ze maakte haar debuut voor het oog van de wereld op 15-jarige leeftijd tijdens de Zomerspelen in
Londen. 


Carrière

En jawel, het was meteen een schot in de roos. Het Amerikaanse supertalent kaapte meteen de gouden medaille weg op de 800 meter vrije slag. Sinds haar debuut is haar leven een groot sprookje. Door haar opvallend kinderlijke look, in Londen, werd ze een echte hype. De successen, medailles en wereldrecord rijgt ze vlotjes aan elkaar en in december 2019 nog won ze in haar thuisland een zwemwedstrijd met een halve minuut voorsprong.

Leeftijd gunt duursporters iets meer respijt. Kracht en snelheid zijn de heikele punten (maar niet onomoverkoombaar).

Jean Michel Saive: TOP TOT ZIJN 49STE

SPORT: TAFELTENNIS

Als je in België tafeltennis zegt, zeg je Jean Michel Saive, sinds mensengeheugenis een vaste deelnemer op de Olympische Spelen, 7 maal om precies te zijn, en aan wereldkampioenschappen. Hij staat binnen de tafeltenniswereld bekend als de enige niet-Chinees die over hun wereld heerste.

Carrière

Een grotere Belgische tafeltennisser zal er nooit meer opstaan, daar kunnen we zeker van zijn. In een carrière van ruim 25 jaar werd Jean-Mi 25 maal Belgisch kampioen, een eigen jubileum. Zijn grootste successen boekte hij midden jaren ’90 toen hij twee jaar lang de eerste plaats aanvoerde in de internationale ranking. In een wereld gedomineerd door Aziaten en vooral Chinezen, stond Saive toch zijn mannetje en verdedigde hij met trots onze driekleur.

Pele: WK OP 17

Sport: VOETBAL

Pélé, het wonderkind en Braziliaanse cultheld, was voetballer bij Santos. Hij viel nooit te bewonderen in Europa want hij heeft de Grote Oceaan nooit overgestoken. Maar we kennen hem van verschillende Wereldkampioenschappen en magische beelden die op ons netvlies staan gebrand. In het WK van 1958 in Zweden kroonde Pélé zich tot jongste doelpuntenmaker op een WK. Een record dat tot op de dag van vandaag nog zo stevig als een huis staat.

Carrière

Op 17-jarige leeftijd debuteerde Pélé bij de Kanaries van Brazilië op het eerder vermelde WK in Zweden. Hij had meteen de sleutels van de ploeg in handen en scoorde zes keer in de laatste vier wedstrijden. Hij schopte Brazilië als tiener naar de wereldtitel en de wereld had kennisgemaakt met een buitengewoon talent. In totaal veroverde hij 3 wereldtitels met ‘zijn’ Brazilië, een absoluut record. De discussie of hij de beste ter wereld ooit was is, laten we aan jou thuis of op café over.

Oscar Swahn: ZILVER OP ZIJN 72STE

SPORT: SCHIETEN

Oscar Swahn, compleet onbekend bij het grote publiek, is de vreemde eend in de bijt. Maar ontbreken kon hij niet. Hij is namelijk de oudste goudenmedaillewinnaar tot op de dag van vandaag. De schutter leverde deze prestatie op 64-jarige leeftijd bij de discipline ‘lopend hert met enkel schot’. Tijden veranderen…

Carrière

De Zweed won maar liefst 6 medailles verdeeld over verschillende schietsporten. En hij zette een paar records die al meer dan 100 jaar op de tabellen prijken. Het feit dat de sporten niet meer echt professioneel worden beoefend, heeft er natuurlijk ook iets mee te maken. Hij is met 64 jaar de oudste gouden medaillewinnaar – in 1912 – maar 8 jaar later – in 1920 dus – brak hij met een zilveren medaille op zijn 72ste het record van oudste medaillewinnaar.

NADIA COMANECI: PERFECTE SCORE OP 14

Sport: gymnastiek

De Roemeense Nadia Comaneci is een legendarische turnster. Ze staat wereldwijd bekend als de eerste die erin slaagde een perfecte score, een 10, op de Olympische Spelen af te leggen. Iets strafs, hoor ik je denken, maar ze presteerde dit op 14-jarige leeftijd op de Spelen van 1976 te Monreal … ongelofelijk! Tegenwoordig zijn alle turnster jonge meisjes maar toen was dit nog eerder uitzonderlijk.


Carrière

Ze won tijdens de Spelen van ’76 maar liefst drie gouden plakken waaronder in de allroundcategorie. En dat op wat voor vele meisjes nog een puberleeftijd is. Ze is nog steeds de jongste winnares van dat onderdeel. Nadia werd het gespreksonderwerp van de spelen en het debat over de minimumleeftijd laaide op. Het record zal zeker blijven staan want de nieuwe regels zeggen dat je 16 moet worden in het jaar van de Spelen. De Roemeense domineerde vanaf die prestatie de turnwereld en vier jaar later veroverde ze opnieuw twee gouden medailles … een fenomeen!

TRAININGSADVIES VOOR JONG en OUD?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep – op elke leeftijd. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn geschikt voor zowel jong en oud die willen presteren op een verantwoorde manier. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of via onderstaande link.