Een van de bestanddelen die onze Ketone Fuel zijn kracht geven, is citrulline. Citrulline heeft niets met de citroen te maken maar komt van nature voor in de watermeloen. Een vrucht waarover we graag de loftrompet steken.

Gecultiveerd door de oude Egyptenaren

De watermeloen groeit aan een eenjarige kruipplant die meterslang over de grond woekert. De wilde soort, Citrullus colocynthis, ontstond minstens vijfduizend jaar geleden in het zuiden van Afrika. Op afbeeldingen in Egyptische graftombes zijn langwerpige watermeloenen te zien. Dat is een bewijs dat de vruchten daar tweeduizend jaar geleden al gecultiveerd werden, want de wilde voorouder was klein en rond.

Al vroeg beschreven in medische lectuur

In de Griekse en Romeinse beschavingen was de watermeloen populair omwille van zijn lekkere smaak en dorstlessende eigenschap. Wetenschappers uit die tijd schreven dat het vruchtvlees gifstoffen en vocht uit het lichaam zou afdrijven en abortus kon opwekken. Kinderen legden de schil op het hoofd tegen de hitte. Rond het jaar 1000 werd de watermeloen geteeld in Córdoba, waar hij door de Moorse veroveraars geïntroduceerd was. Pas in de tiende eeuw vond de vrucht zijn weg naar China, dat tegenwoordig de grootste producent van watermeloenen ter wereld is.

 

Citrulline herstelt de spieren van sporters

Watermeloen is een rijke bron van citrulline. Citrulline wordt in het lichaam omgezet in arginine, een semi-essentieel aminozuur dat van elementair belang is voor een goede hartfunctie en voor het immuunsysteem. Door zijn betrokkenheid bij de productie van stikstofmonoxide verbetert citrulline de werking van de bloedvaten en voorkomt zo een verhoogde bloeddruk. Inname van citrulline stimuleert het groeihormoon en heeft een positieve invloed op het spierherstel bij sporters.

Bij een verhoogd hartritme door zware fysieke inspanningen komt het hart vlugger weer op het normale ritme als citrulline ingenomen werd. Redenen genoeg om de stof in onze Ketone Fuel op te nemen.

Nog talloze gezondheidsvoordelen

Watermeloen heeft zijn naam niet gestolen: de vruchten bestaan voor 90 tot 95 % uit water. Ideaal dus om je gehydrateerd te houden op warme dagen. Watermeloen helpt de lever en de nieren om giftige stoffen uit het lichaam te filteren. Watermeloen bevat ook lycopeen, een sterk antioxidant dat ook in tomaten zit. Lycopeen maakt vrije radicalen onschadelijk en kan zo ontstekingen op celniveau en DNA-schade voorkomen. Tot slot stippen we nog de aanwezigheid van vitamine C aan, een belangrijke vitamine voor de instandhouding van het immuunsysteem.

Watermeloen in de strijd tegen overgewicht

 

Omdat watermeloen zo veel vocht bevat, krijg je vlug een voldaan gevoel zonder veel calorieën te consumeren. De ideale snack dus voor mensen die op hun gewicht letten. Bovendien zijn er aanwijzingen dat citrulline een actieve rol kan spelen bij het tegengaan van overgewicht. In de Verenigde Staten vond in 2020 een uitgebreide studie plaats naar het effect van citrulline op het lichaamsgewicht bij proefdieren. Muizen die behandeld werden met citrulline aten na twee maanden minder en kwamen minder aan dan de muizen in de controlegroep. In de citrullinegroep bedroeg het lichaamsgewicht 16 gram tegenover 20 gram in de controlegroep. De onderzoekers besloten dat citrulline het hongergevoel in de hersenen onderdrukt en nuttig kan zijn bij de behandeling van overgewicht.

KETONE fuel met citrulline bestelLEN

Citrulline is een van de bestanddelen van Ketone Fuel (samen met de befaamde ketonen), ons supplement dat je naar ultieme prestaties stuwt. Wil je meer informatie? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32(0)475 328761 of bestel via de onderstaande link.