De idee dat sporten veel voordelen heeft, vooral voor de gezondheid, bestaat al millennia. De traditionele focus van artsen lag op het voorkomen van ziekten en het behoud van de gezondheid. Pas in de laatste eeuw is de focus verschoven naar acute ziekten en worden patiënten behandeld naargelang hun klachten.

Eeuwenoude nadruk op voorkomen

In elk geval hebben artsen altijd al de nadruk gelegd op voeding en lichaamsbeweging. Zelfs in de Oudheid al erkenden geneeskundigen het belang van die twee aspecten van zorg bij hun behandelingen. Dat inzicht suggereert dat het handhaven van de gezondheid op een preventieve manier een geschiktere medische benadering kan zijn dan het behandelen van patiënten die al ziek zijn.

Veranderen van levensstijl om ziekten te voorkomen

De meeste moderne ziekten zijn te voorkomen. Bijna de helft van het sterftecijfer in de Westerse landen is te herleiden tot gedragsoorzaken. De belangrijkste oorzaken van voortijdige sterfte zijn roken en ziekten die voortkomen uit obesitas. Artsen zouden moeten terugkeren naar een systeem waarbij ze eerst levensstijlveranderingen voorschrijven voordat ze medicatie voorschrijven.
 

Lichaamsbeweging geeft de gezondheid een boost

Lichamelijke oefeningen kunnen de gezondheid van patiënten maximaliseren. Lichaamsbeweging is goedkoop maar zeer heilzaam voor verschillende lichaamssystemen. Lichaamsbeweging kan dus als een medicijn worden beschouwd en artsen moeten worden aangemoedigd om lichamelijke activiteit te behandelen als een recept dat ze hun patiënten aanbevelen. Wereldwijd groeit het besef dat de voordelen van lichaamsbeweging opwegen tegen de risico’s en dat iedereen een minimum aan oefeningen zou moeten doen.

Gebrek aan lichaamsbeweging kan in de nabije toekomst het belangrijkste volksgezondheidsprobleem worden. Verhoogde lichamelijke activiteit kan een positief effect hebben op aandoeningen als depressie, artrose, hypertensie, obesitas, kanker en diabetes mellitus.

De wetenschap bevestigt de positieve invloed van beweging

Gebrek aan lichaamsbeweging kan in de nabije toekomst het belangrijkste volksgezondheidsprobleem worden. Artsen moeten het als hun plicht beschouwen om de levensstijl van patiënten aan te passen op manieren waarvan de wetenschap al heeft bevestigd dat ze leiden tot gezondheidsvoordelen. Verhoogde lichamelijke activiteit kan een positief effect hebben op aandoeningen als depressie, artrose, hypertensie, obesitas, kanker en diabetes mellitus.
 

Sportgeneeskunde bespaart een topsportclub miljarden

De mens houdt van sport. Het is dan ook niet te verwonderen dat topsport een miljardenbusiness geworden is. Voor een club die veel geld geïnvesteerd heeft in zijn spelers, is het een prioriteit om die spelers gezond te houden. Daarom zijn het optimaliseren van de prestaties van de spelers en het verminderen van het risico op blessures de belangrijkste speerpunten van sportwetenschap en sportgeneeskunde.

Efficiëntere trainingen door sportwetenschappelijk onderzoek

Sportwetenschappelijk onderzoek kan leiden tot evidence-based benaderingen waarmee sporters optimaal kunnen trainen. Sporters en hun coaches moeten zorgvuldiger luisteren naar sportwetenschappers, wiens bevindingen kunnen worden ondersteund en verspreid door sportgeneeskundigen. Omgekeerd moeten de specialisten die zich bezighouden met sportgeneeskunde en gezondheidszorg hun vermogen verbeteren om termen en ideeën te vertalen die niet gemakkelijk worden begrepen door diegenen die zich bezighouden met sport of bewegingsactiviteiten.

Moderne technologie inzetten voor kennisoverdracht

Kennisoverdracht is van cruciaal belang en sportgemeenschappen over de hele wereld moeten rechtstreeks met sportwetenschappers en medische zorgverleners in contact kunnen komen. We hebben tegenwoordig de mogelijkheid om sociale media, applicatiesoftware en andere vormen van technologie te gebruiken om dat te bereiken. Ons gebruik van die evoluerende hulpmiddelen moet erop gericht zijn dat sportartsen en atleten proactief zijn, oefening gebruiken als preventie en indien nodig ziekten behandelen. De idee dat lichaamsbeweging geneeskunde is, moet een tweede natuur worden in de wereld van de eerstelijnszorg en sportgeneeskunde.

Bron:
The increasing importance of sports science and medicine, Journal of International Medical Research, George G.A. Pujalte, Jennifer R. Maynard

WETENSCHAPPELIJK ONDERBOUWD gezondheids- en TRAININGSADVIES?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, omarmt in alles wat hij doet alle mogelijke wetenschappelijke bevindingen: in de keuze van voedingssupplementen, in de voedingsleer, in het uitstippelen van trainingsadvies. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn het resultaat van jarenlang (sport)wetenschappelijke bronnen te volgen. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.