Uit tal van onderzoeken is gebleken dat de boutade ‘luister naar naar je lichaam’ wel degelijk belangrijk is voor de sporter. Het gaat dan om zelfregulatie: het zelf aanvoelen wanneer je lichaam aan rust toe is om zo overtraining te vermijden.

Een recent gezamenlijk onderzoek van de universiteit van Amsterdam en het departement Sportpsychologie van Frankfurt breit daar nog een staartje aan: het vermogen tot zelfregulatie is minstens even belangrijk in de recuperatiefase, dus na de inspanning of wedstrijd. Je moet dus niet alleen weten je inspanningen te doseren in de aanloop naar een piek, maar je moet ook heel bewust je rust en herstel bewaken na een inspanning. Daarbij is je geest even belangrijk als je lichaam. 

Herken tekenen vermoeidheid in je lichaam, herken een uitgerust lichaam

Van cruciaal belang is dat je aanvoelt hoe diep je bent gegaan: in welke staat bevindt je lichaam zich nu? Maar ook dat je weet hoe je lichaam voelt in uitgeruste toestand. Als je die twee lichaamssituaties perfect kunt inschatten, moet je vervolgens weten hoe je jezelf van vermoeide naar uitgeruste status kunt brengen.

HET LICHAAM RUST BETER ALS OOK DE GEEST RUST

Om je lichaam goed aan te voelen heb je zelfkennis en een sterk gevoel nodig, en dat gaat nog beter als je ook op psychisch en mentaal vlak helemaal opgeladen bent. In een staat van mentale rust en totale onthechting (je levert geen geestelijke inspanningen zoals tv-kijken of op je smartphone tokkelen) is ook je lichaam beter in staat om uitgeputte bronnen weer aan te vullen. Als je daarin beslagen bent, zullen je lichaam en geest vanzelf om zelfregulerende activiteiten vragen en zul je kiezen voor de juiste vormen van rust en ontspanning (inspiratie genoeg op onze blog over versneld herstellen).

Atleten die vermoeidheid, stress of een negatieve bui op tijd aanvoelen of voelen aankomen en nog de mentale kracht vinden om daarop te anticiperen, zullen op lange termijn gezonder voor de dag komen, zich beter voelen en beter presteren.

TRAININGSADVIES MET AANDACHT VOOR LICHAAM EN GEEST?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Ook wat overtraining betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om je grenzen en limieten te kennen, en weg te blijven uit de gevarenzone van overtraining (en bijgevolg stagnatie of blessures). Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.