‘En dat ze niet altijd hetzelfde betekenen.’ Ilse Steemans uit Kampenhout sprong pas als dertiger op de fiets en noemt zichzelf in Grinta! 85 overtuigd een ‘extremeling’. Met sport als algemene rode draad in het leven moest de racefiets ooit in beeld komen en het bleek vrijwel meteen een goede match.

‘Alleen: ik reed me vrijwel elk weekend compleet van de kaart. Rustig aan, dat was zelden een optie en dan kijkt een sporter vroeg of laat naar mogelijke wedstrijdformules. Ik voelde dat ik met een kleine 6.000 trainingskilometers per jaar aanvankelijk ook vooruitgang boekte, al stootte ik uiteindelijk op een plafond. Zonder echte kennis van zaken en zonder begeleiding stagneer je. Zeker als je altijd tot het gaatje gaat.’

Met dank aan Sports2 en coach Rudi Stroobants

De zoektocht naar een trainer leidde Ilse naar Sports2 en Rudi Stroobants, die het gezamenlijke traject begon met een bloedanalyse en een inspanningstest, deel van de trainingsaanpak The Bigger Picture. Dat leidde tot een verrassend advies. ‘Ik moest de fiets aan de kant zetten en mijn lichaam tijd geven om te resetten voor ik weer aan opbouw kon denken. Zo is het effectief ook verlopen en sinds 2019 bouw ik stap per stap aan de weg die me – in een pandemievrije wereld – richting granfondo’s zou leiden. De Mallorca 312, de Strade Bianche en de Schleck Gran Fondo stonden op mijn programma in 2020, dat om de bekende redenen helemaal in het water is gevallen. Dankzij het Velo Vinci – Bodhi Race Team uit Duffel behoren straks ook kermiskoersen tot de mogelijkheden, maar ik vermoed dat de langere ritten en de lange beklimmingen in granfondo’s me uitstekend zullen liggen. Dat bleek op stage in Lanzarote alvast wel.’

Mijn coach moet soms eens op de rem gaan staan, maar uiteindelijk merk ik dan wel dat ik vooruitgang boek.

Keihard trainen en verstandig trainen

Stage, een wielerteam, drie granfondo’s op het programma: aan ambities duidelijk geen gebrek bij de ondertussen 41-jarige Kampenhoutse, zou je denken. Ilse glimlacht. ‘Ik wil vooral het hoogst haalbare nastreven. Dat betekent alles doen en 100 % proberen. Stappen blijven zetten tot je ze allemaal gezet hebt. Dat betekent ook: niet aanmodderen, wel keihard trainen. Maar – en dat heeft Rudi me moeten leren – keihard trainen en verstandig trainen, ze gaan samen. Dankzij mijn coach heb ik die klik kunnen maken. Rudi moet soms eens op de rem gaan staan, maar dat levert wel vooruitgang op’, aldus Ilse, die niet toevallig naar vrouwen als Annemiek van Vleuten en meervoudig granfondowinnares Ils Van der Moeren kijkt als ze voorbeelden zoekt.

Maar vooral: genieten van het fietsen

Al blijft de basis genieten van het fietsen. ‘Ik rij graag alleen, focus op de kwaliteit van de training en geniet nadien na van de geleverde inspanningen en het landschap. De verkwikkende douche en de fase van het herbeleven, ze horen erbij. Zo hoop ik straks ook mijn eerste granfondo aan te pakken: het mag op zijn aan de finishlijn, maar onderweg wil ik toch ook een beetje van het decor genieten.’

De toekomst? ‘Dit jaar rij ik in september zeker nog de Amstel Gold Race, verder probeer ik nog krachtiger en sterker te worden om er volgend jaar helemaal te staan’, sluit Ilse Steemans af. Succes, Ilse!

Interesse in de trainingsaanpak van SPORTS2?

We bekijken The Bigger Picture. Een goede samenwerking begint altijd met een goed gesprek. Mail naar info@sports2.be, neem contact op met Rudi Stroobants op +32 475 328761 of stel je vraag via het formulier.