In onze algemene blog over koolhydraten kon je al lezen dat glucose, fructose en maltodextrine de efficiëntste koolhydraten zijn voor sporters. Deze week lichten we er glucose uit.

Glucose, perfect gedoseerd in de producten van Sports2

Glucose kennen we ook onder de naam druivensuiker. Het is een monosacharide die door planten tijdens de fotosynthese aangemaakt wordt en verwerkt tot zetmeel. Vooral aardappelen, peulvruchten en graan hebben een hoog zetmeelgehalte. In ons maag-darmstelsel wordt dat zetmeel door enzymen afgebroken en wordt de glucose in de dunne darm rechtstreeks in het bloed opgenomen. Een groot deel van de glucose in ons lichaam is afkomstig van sacharose (biet- of rietsuiker) in allerlei voedingsmiddelen.

De hoeveelheid glucose in het bloed wordt de bloedsuikerspiegel genoemd. De normale waarde ligt tussen 4,0 en 7,0 millimol per liter. Het hormoon insuline stimuleert de opname van glucose in de cellen en zet het teveel aan glucose om in glycoceen. Glucose is een goede koolhydraatbron in sportdranken omdat het vlug opgenomen wordt door het lichaam. Een juiste dosering is belangrijk, want glucose beïnvloedt de osmolaliteit van het bloed. Het toegestane maximum is 55 gram per liter.

SLA JE GLUCOSE IN BIJ SPORTS 2

Glucose kun je bij Sports2 in substantiële hoeveelheden tanken met deze producten: