In het voorjaar van 2020 bundelde een rapport van de universiteit van Viçosa in Brazilië de resultaten van 11 eerdere onderzoeken naar het effect van kurkuma op sportresultaten. In onze recente post over het IOC Consensusrapport kwam de Indiase geelwortel er al goed uit en de recente bundeling aan studies lijkt dat te bevestigen.

Curcumine werpt een natuurlijke afweer op tegen vijandige stoffen

Curcumine is een van de voornaamste fenolen in de kurkumawortel. Fenolen zijn bestanddelen in planten die het afweermechanisme vormen tegen pathogene stoffen, parasieten en andere natuurlijke vijanden. ‘Als ze aanwezig zijn in voeding zouden fenolen, gezien hun rol in planten, voordelen voor de gezondheid kunnen opleveren in de vorm van een verminderde kans op chronische ziekten zoals kanker’, schrijft onder meer Stichting Orthokennis erover in dit artikel. Verder zijn er nog tal van wetenschappelijke bronnen te vinden die de medische effecten op de gezondheid bevestigen. 
 

Kurkuma voor sporters: een waslijst aan gunstige effecten

Naar het effect van curcumine om sportprestaties te verbeteren is minder onderzoek gedaan, maar de weinige onderzoeken werden nu dus wel gebundeld. De meeste van die onderzoeken tonen een positief effect van curcuminesuppletie aan bij atleten, zonder dat er neveneffecten werden opgetekend. 

De studies werden zowel uitgevoerd bij sedentairen als bij zeer actieve mannen en vrouwen, jong en oud, met verschillende posologieën, gaande van eenmalige inname tot een kuur met dagelijkse doses gedurende drie maanden. 

Kurkuma vermindert ontstekingen in het lichaam. Zo herstellen je spieren vlugger na je training en heb je mindere spierpijn.

Wat bleek uit die onderzoeken? Bij de deelnemers vielen de volgende gunstige effecten op te tekenen:

  •  minder pijngevoel bij de deelnemers
  • aantoonbaar minder spierschade
  • minder aanwijzingen van ontstekingen
  • minder oxidatieve stress (minder aanvallen op cellen)
  • minder versuikeringseindproducten
  • minder krachtverlies na intense sprints
  • vlugger spierherstel
  • betere cardiovasculaire werking
  • betere thermale werking van het lichaam
  • verbeterde werking van maag en darmen

Bovendien lieten alle onderzoeken uitschijnen dat inname van curcumine volledig veilig is en geen bijwerkingen kent. 

 

Zelf de weldaden van curcumine ervaren?

Kurkuma is een van de nitraatbronnen in Nitra Forte, samen met rode biet en granaatappel. Die heilige drievuldigheid aan nitraten kun je bij Sports2 bestellen in een doos van 300 gram.

Meer informatie over onze producten en hoe ze jou kunnen helpen? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.