Over elk voedingssupplement afzonderlijk bestaat wel een onderzoek pro of contra of lees je tegenstrijdige berichten. Met een verschillend oordeel afhankelijk van de bron: sport- of lifestylemagazines, bladen over gezondheid, dames- of herenbladen. Bij Sports2 volgen we echter vooral de gespecialiseerde sportmedische publicaties.
Bevindingen van 21 onderzoekers wereldwijd
In 2018 verscheen er een redelijk omvattend onderzoek in het International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism dat de bevindingen verzamelde van 21 onderzoekers wereldwijd. Dat onderzoek kreeg zelfs de stempel IOC Consensusrapport mee, dus kunnen we er gerust op voortgaan.
De wetenschappers doken de wereld in van de sportdranken, energiedranken, sportgels, sportrepen, elektrolyten, proteïnesupplementen en vloeibare maaltijden en formuleerden daar tal van bevindingen over. Uit hun onderzoek blijkt dat atleten het vaakst een tekort hebben aan de drie voedingsstoffen die we hieronder toelichten. In een volgende blogpost bekijken we dan de supplementen waarvoor er het meeste bewijs is dat ze effectief de prestaties en fitheid van een atleet bevorderen.
Drie voedingsstoffen waaraan atleten vaak een tekort hebben
Vitamine D
Veel atleten lopen het hele jaar door een risico op insufficiëntie. Vitamine D is belangrijk voor de regulatie van gentranscriptie in de meeste weefsels, dus treft insufficiëntie of tekort veel lichaamssystemen. Er is evenwel geen consensus over de serum-25-hydroxyvitamine D-concentratie (de marker voor vitamine D-status) die deficiëntie, insufficiëntie, toereikendheid en een aanvaardbare definitie definieert. De noodzaak om aan te vullen is afhankelijk van blootstelling aan uv-B-straling en huidtype.
>> Vitamine D vind je hier in het aanbod van Sports2
IJzer
Suboptimale ijzerstatus kan het gevolg zijn van beperkte ijzerinname, slechte biologische beschikbaarheid en/of onvoldoende energie-inname, of van verhoogde behoefte aan ijzer als gevolg van vlugge groei, trainen op grote hoogte of overmatig verlies via menstruatiebloed, zweet of urine. Atleten met ijzertekort moeten klinisch opgevolgd worden, eventueel met ijzersupplementen in combinatie met verbeterde ijzerinname via de voeding.
>> IJzer vind je hier in het aanbod van Sports 2
Calcium
Het risico op een suboptimale calciumstatus wordt verhoogd door diëten die voorschrijven dat je zuivelproducten en andere calciumrijke voedingsmiddelen moet vermijden, beperkte energie-inname en/of onevenwichtig eten. Er is geen geschikte indicator voor calciumstatus; een botmineraaldichtheidsscan kan indicatief zijn voor chronische lage calciuminname, maar andere factoren, waaronder een suboptimale vitamine D-status en onevenwichtig eten, zijn ook belangrijk.
ADVIES OVER VOEDINGSSUPPLeMENTEN?
Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, heeft zich altijd in voedingsleer verdiept. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om ook door middel van voedingssupplementen het maximum uit je trainingsarbeid te halen. Belgisch kampioene veldlopen Sofie Van Accom, bijvoorbeeld, volgt minutieus onze aanbevelingen op, zoals je hier kunt lezen.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.
Recente reacties