We mogen amper buiten om zelf te gaan sporten (maar blijf dat wel doen, hoe klein de toegelaten lus ook is) en binnen valt er op tv al helemaal geen sport te bespeuren: de voorjaarsklassiekers in het wielrennen zijn afgelast, het EK Voetbal en de Olympische Spelen zijn al met een jaar opgeschoven, de voetbalcompetitie blijft onafgerond. Om toch wat in de sportieve sfeer te blijven: vijf filmtips over sporters die de moed nooit in hun sportschoenen lieten zakken, ook al werd het hen vaak knap lastig gemaakt. Films om je aan op te trekken, dus …

Cinderella Man (2005)
Sport: boksen

We zullen niet beweren dat de coronacrisis ons terug zal brengen naar de tijd van de Grote Depressie, maar dat er enig oplapwerk nodig zal zijn, staat buiten kijf. Wie alles weet over opnieuw overeind klauteren in donkere tijden, is Jim Braddock. Met een vrouw en drie kinderen te onderhouden, ziet hij zich genoodzaakt om in volle Amerikaanse depressie het ene uitzichtloze baantje na het andere te aanvaarden nadat hij eerder na een reeks verliespartijen zijn bokshandschoenen al even noodgedwongen aan de wilgen heeft moeten hangen.

Als zijn manager een aanbod krijgt om Braddock nog een laatste keer in de ring te laten plaatsnemen, zegt die laatste alleen maar toe voor de vlugge centen. Tot ieders verbazing wint hij de kamp en is zijn carrière plots opnieuw gelanceerd. Aan het roer van deze biografische boksfilm staat regisseur Ron Howard, dus dan weet je dat een en ander met wat Hollywoodglazuur aangedikt is. Maar Russell Crowe staat superintens te acteren, de scènes in de ring jagen je hartslag de hoogte in en het echte verhaal van Braddock verdient alle bewondering.

Race (2016)
Sport: Atletiek

Soms is talent alleen niet genoeg om er te komen, ook je afkomst moet meezitten. Vraag dat maar aan Jesse Owens, de gekleurde sprinter die op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn vier gouden medailles wegkaapte voor de ogen van een afkeurende Adolf Hitler. Over Owens’ hobbelige parcours om effectief op die Spelen te raken, maakte Stephen Hopkins de klassieke maar meeslepende biopic Race. Hitlers verbod om Joden op te stellen in het deelnemersveld lokte zoveel protest uit dat het, zij het op slinkse wijze, alsnog werd opgeheven.

Het zorgde er niettemin voor dat heel wat landen andere beslissingen namen in hun atletenselectie. Een zegen voor Owens, wiens relatie met coach Larry Snyder het kloppende hart van deze film is. Met zijn vier medailles – 100 meter, 200 meter, 4 x 100 meter aflossing en verspringen – bewees Owens dat elke sportieve prestatie alle raciale vooringenomenheid de mond kan snoeren. Het is bekend dat Hitler Owens nooit de hand heeft geschud, maar ook in eigen land was het respect beperkt. Of zoals Owens het zelf zei: ‘Although I wasn’t invited to shake hands with Hitler, I wasn’t invited to the White House to shake hands with the president either.’  

Breaking Away (1979)
Sport: wielrennen

Zijn ouders begrijpen niet wat in het joch gevaren is, maar sinds hun enige zoon een koersfiets kocht, waant de 18-jarige Dave Stoller zich een halve Italiaan. Om de haverklap laat hij bombastische operaliederen door het huis weergalmen en zijn ouders groet hij steevast met een welgemeende ‘Buongiorno’ of ‘Ciao’. Zijn vader is de wanhoop nabij en het helpt niet dat zijn zoon de rest van zijn tijd met een groepje vrienden rondhangt, die evenmin schijnen te weten welke richting ze met hun leven na de middelbare school moeten uitgaan.

Na een opstootje met een stel studenten van de plaatselijke universiteit krijgen ze echter de kans om in de lokale wielerwedstrijd Little 500 te bewijzen wat ze waard zijn. Wie zei dat deze jongens zonder ambitie in het leven staan? ‘Breaking Away’ is een van de aandoenlijkste coming-of-age-films uit de geschiedenis van de Amerikaanse cinema. Dat vinden wij trouwens niet alleen. Met een Oscar voor beste scenario en een Golden Globe voor beste film gooide deze film bij zijn release in 1979 al hoge ogen en het American Film Institute honoreerde hem met een achtste plaats in hun top 100 van inspirerendste films aller tijden. Een ideale film voor deze tijden dus. 

Le Mans ’66 (2019)
Sport: autoracen

 

In de VS verscheen deze film als Ford v Ferrari in de zalen en die vlag kan de lading niet beter dekken. Centraal in deze hoogst entertainende sportfilm staat immers de rivaliteit tussen de twee autobouwers. Ford ziet al jaren met lede ogen aan hoe Ferrari de 24 uur van Le Mans domineert en wil daar medio jaren zestig eindelijk eens komaf mee maken. Henry Ford II probeert eerst nog tevergeefs om Ferrari zelf te kopen, maar besluit uiteindelijk zelf een racewagen te laten bouwen.

Daarvoor doet hij een beroep op autobouwer Carroll Shelby, die op zijn beurt de Britse piloot Ken Miles als huispiloot binnenhaalt. De strijd die beide heren voeren, blijkt al gauw geen rivaliteit met Ferrari, maar wel eentje in eigen rangen. De wedstrijd van Le Mans in 1966 zou alleszins om meer dan één reden een unieke editie worden. Le Mans ‘66 werd geregisseerd door James Mangold en sinds Walk the Line weten we dat die wel uit de voeten kan met een zwierige biopic. Ook deze machtsstrijd op het racecircuit verpakt hij met veel schwung, bovendien treffend ondersteund door de geweldige acteertandem Matt Damon en Christian Bale in de twee hoofdrollen. De camaraderie spat van het scherm en ondanks alle tegenslagen geloof je al gauw dat deze heren niet van ophouden zullen weten. 

Miracle (2004)
Sport: ijshockey

1980. De Koude Oorlog was volop op zijn hoogtepunt, toen op de Olympische Spelen in Lake Placid de VS en de Sovjet-Unie tegenover elkaar uitkwamen in het ijshockey – een koude oorlog, inderdaad. Hoewel beide teams uit amateurs bestonden, stonden de Russen bekend als een dominante kracht binnen het ijshockey en speelden ze dus op een veel hoger niveau dan de Amerikanen. Maar deze film noch dit verhaal zouden het vertellen waard zijn, mocht de afloop geen David vs. Goliath-twist gekend hebben

De Verenigde Staten wonnen de wedstrijd tegen alle verwachtingen in met 4-3 en zouden later op die Spelen zelfs de gouden medaille mee naar huis nemen. Vanwege die miraculeuze wending staat dit verhaal in de geschiedenisboeken als ‘the Miracle on Ice’. In deze filmversie staat Kurt Russell geweldig te acteren als de koppige coach die een aantal sterspelers thuisliet om kans te geven aan beloftevolle amateurtalenten en daarmee het onmogelijke zou presteren. Miracle is een waarheidsgetrouwe reconstructie, die je tijdens zijn kundig in scène gezette hockeyscènes naar het puntje van de stoel loodst. Zelfs al weet je al welk mirakel zich op het einde van zijn ruim twee uur overspannende speelduur zal voltrekken.

#stayhealthy MET DE PRODucten van sports2

We tippen hier wel 5 sportfilms, maar dat is maar een gimmick. Uiteraard mogen we blijven bewegen in deze coronatijden, en is het belangrijker dan ooit dat je je sterkt met de juiste voedingssupplementen. Vitamine D of een goede hydraterende sportdrank worden vanuit medische kringen aangeraden, zoals je in dit artikel in Het Laatste Nieuws kon lezen.
Advies nodig? Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of stel je vraag via het formulier.