Rhodiola rosea, ook bekend als rozenwortel, is een bergplant uit Siberië die het energiekruid van de 21ste eeuw genoemd wordt. Russische kosmonauten nemen rozenwortelsupplementen mee op hun ruimtereizen. Bij sporters bevorderen rhodiolaextracten de aanmaak van ATP (de brandstof voor de spieren), vergroten het uithoudingsvermogen en helpen het hart herstellen na inspanningen.

Rozenwortel in de geneeskunde

Het is bewezen dat Rhodiola rosea beschermende effecten heeft tegen ontstekingsletsel bij diverse ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten, diabetes, sepsis en kanker. Rozenwortel wordt al jaren in de traditionele geneeskunde van verschillende landen gebruikt als adaptogeen medicijn dat de homeostase in stand houdt als die verstoord wordt door stressprikkels. Momenteel worden de wortels en wortelstok van Rhodiola rosea door het Europees Geneesmiddelenbureau geclassificeerd als een traditioneel kruidengeneesmiddel voor tijdelijke verlichting van stresssymptomen, zoals vermoeidheid en gevoel van zwakte.

Wat zijn adaptogenen?

Adaptogenen zijn planten die in de alternatieve geneeskunde gebruikt worden. Het zijn onschadelijke middelen die de niet-specifieke weerstand verhogen tegen fysische, chemische, biologische en psychologische schadelijke factoren, waarbij het normaliserende effect onafhankelijk is van de aard van de pathologische toestand. Studies hebben aangetoond dat bepaalde adaptogene substanties de beschermende mechanismen van cellen kunnen activeren.

Rhodiola rosea is een van de ingrediënten in ons competitiesupplement Performax. Samen met het cafeïnerijke guaraná en het co-enzym Q10 zorgt het ervoor dat je optimaal piekt in een wedstrijd.

Recente onderzoeksresultaten

In 2020 werden de bevindingen van zes Chinese onderzoeksinstellingen gepubliceerd in het Journal of Biomedicine and Pharmacotherapy:

Extracten, preparaten en gezuiverde verbindingen van Rhodiola rosea hebben een ontstekingsremmende werking bij verschillende pathologische aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, neurodegeneratieve ziekten, stofwisselingsziekten, artritis en kanker.

De ontstekingsremmende werking van rozenwortelpreparaten of -extracten en actieve verbindingen kan relatief zwak zijn, maar de systematische regulering en bescherming van het lichaam heeft zijn voordelen. Vaak gebruikte ontstekingsremmende preparaten hebben een duidelijk doel en dus sterke effecten, maar ze zijn vatbaar voor bijwerkingen (zoals lever- en nierbeschadiging en gastro-intestinale reacties). Van Rhodiola rosea daarentegen zijn er tot nu toe nog maar weinig toxische of nadelige reacties gemeld, behalve af en toe een verhoging van de hartslag. In vergelijking met andere ontstekingsremmende preparaten heeft rozenwortel dus een groot voordeel bij langdurig gebruik.

Nog in 2020 deden vier Italiaanse onderzoeksinstellingen succesrijke in-vitrostudies met rozenwortelextract:

Het doel was om de mogelijke modulatie van moleculaire ontstekingsprocessen te onderzoeken die opgewekt worden door een rozenwortelstok-ethanolisch extract in een in vitro model van door corticotropinevrijmakend hormoon (CRH) gestimuleerde BV2-microgliacellen. Ze ontdekten dat het extract in staat was om het neuro-inflammatoire effect van CRH tegen te gaan door NF-KB nucleaire translocatie te remmen met een werkingsmechanisme dat de modulatie omvat van door mitogeen geactiveerd proteïnekinase-geactiveerd proteïnekinase 2 (MKK2), extracellulair signaalgereguleerd kinase 1/2 (ERK 1/2) en c-Jun n-terminaal kinase (JNK), resulterend in een vermindering van HSP70-expressie.

Performax met Rhodiola rosea bestellen?

Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be voor meer informatie, bel ons op +32 (0)475 328761 of bestel via de onderstaande link.