Eind januari organiseerde de Franse commissie Cultuur, Onderwijs en Communicatie samen met de senaatscommissie Sociale Zaken een aantal voordrachten over sport en gezondheid. Een uitgelezen gelegenheid voor François Carré, professor cardiovasculaire fysiologie, om de gevaren van een zittende levensstijl in herinnering te brengen.
Bewegen tegen het coronavirus
Neurologen beweren: ‘Fysieke activiteit is het voedsel voor de hersenen.’ François Carré voegde daar in zijn voordracht aan toe:
‘Als je beweegt, loop je minder risico om met het coronavirus besmet te worden. Als je toch een besmetting oploopt, is de kans kleiner dat je een ernstige vorm van covid ontwikkelt.’
Sporten tijdens de avondklok
Mooi, maar hoe sport je tijdens een avondklok, want in Frankrijk moet je na 18.00 uur thuisblijven? Christelle Gautier, projectmanager bij het ministerie van Sport, erkende dat de situatie complex is. Volgens haar is het nodig om te voorzien in aanpassingen aan de wet die ervoor zorgen dat sporters hun fysieke activiteit kunnen voortzetten, of het nu om een topsporter gaat of om iemand die een voorschrift heeft om een fysieke activiteit uit te voeren.
Sporten op voorschrift
Net als in België kunnen in Frankrijk artsen hun patiënten lichamelijke activiteitssessies voorschrijven. Michel Savin, een senator uit Isère, bevestigt dat sport op recept voorgeschreven kan worden, maar het wordt niet vergoed en niet gedekt door de sociale zekerheid. De senator vindt het jammer dat mensen met een medisch voorschrift niet vrijgesteld zijn van de avondklok. ‘Als fysieke activiteit de medicatie vervangt,’ stelt François Carré, ‘kan er nochtans op ons gezondheidssysteem bespaard worden.’
Bewegen van jongs af aan
Dat sport goed is voor de gezondheid, geldt natuurlijk niet alleen op het curatieve vlak. Van jongs af aan moeten kinderen lichamelijk actief zijn. ‘We moeten stoppen met lichaam en geest te scheiden’, zegt François Carré. ‘Leraren negeren het, maar kinderen leren beter lezen, schrijven en tellen als ze aan sport doen.’ De cardioloog roept op om ‘het kind de gewoonte om te lopen terug te geven’, met minstens één uur activiteit per dag. Volgens statistieken volgt maar 5 % van de kinderen die aanbeveling. Dat is verontrustend als je weet dat je in je kindertijd je gezondheidskapitaal opbouwt.
Volhouden, ook tijdens de crisis
Het lijdt geen twijfel dat met de crisis die we doormaken de zaken niet onmiddellijk zullen verbeteren. Toch zou je moeten proberen actief te blijven en lichaamsbeweging een vast onderdeel van je dagelijkse routine te maken. ‘Het voorkomt chronische ziekten, beperkt de progressie en complicaties ervan en geneest ze soms zelfs’, beweert François Carré. Hij noemt als voorbeeld Zweden, ‘waar de gezonde levensverwachting 71 jaar is, tegenover 62 jaar in Frankrijk’.
TRAININGSADVIES IN tijden van corona?
Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Ook wat trainen in moeilijke omstandigheden betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om altijd en overal het beste uit jezelf te hal en en gemotiveerd te blijven. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.
Recente reacties