Beta-alanine is nuttig voor verschillende sporten, vooral die waarbij intensieve lichamelijke inspanningen van korte tot middellange duur geleverd worden. Dat komt omdat beta-alanine een aminozuur is dat het lichaam gebruikt om carnosine te produceren, een molecule die helpt de zuurgraad in de spieren te reguleren tijdens intensieve inspanning.

Daarom is beta-alanine met name nuttig voor:

Krachtsporten

Bijvoorbeeld gewichtheffen en bodybuilding. Die sporten vereisen korte, intense uitbarstingen van kracht, en beta-alanine kan helpen de verzuring van de spieren te vertragen.

Het eindschot bij duursporten

Denk aan hardlopen, fietsen, roeien of zwemmen op middellange afstanden. Hoewel beta-alanine minder nuttig is voor echte langeafstandsduursporten (waar energie over het algemeen geleverd wordt door vetverbranding), kan beta-alanine je helpen met je eindschot van een minuut tot de laatste tien minuten aan het einde van een wedstrijd. 

 

Vechtsporten en boksen

Deze sporten hebben periodes van hoge intensiteit die baat kunnen hebben bij beta-alanine suppletie. Een studie uit 2023 in het Journal of Science in Sport and Exercise wees uit dat 4 weken suppletie bij boksen al voldoende was om effect te sorteren. Een onderzoek in het Baltic Journal of Health and Physical Activity bij 16 Poolse elitejudoka’s wees eveneens op verbetering van de prestaties in het bovenlichaam en in het onderlichaam na 7 weken suppletie. Een sport als judo, waarbij echte intervalinspanningen geleverd worden met tussenpauzes, lijkt daarbij exemplarisch voor wat beta-alaninen kan betekenen voor een sporter.  

Bij een onderzoek van het effect van beta-alanine op spieruithoudingvermogen werd een gemiddelde verbetering van 2.85% vastgesteld.

Teamsporten

Zoals voetbal, basketbal, hockey en rugby. Die sporten vereisen vaak intense uitbarstingen van inspanning afgewisseld met periodes van minder activiteit. Beta-alanine kan helpen de prestaties tijdens de hoge-intensiteitsperioden te verbeteren. In een onderzoek dat in 2022 verscheen in het International Journal of Environmental Research and Public Health bleek dat een groep van 20 basketbalspelers zich na 8 weken suppletie met beta-alanine verbeterd had op het vlak van anaëroob piekvermogen en dat ook de ontstekingswaarden in hun bloed verlaagd waren.

Tijdens de trainingsopbouw

Niet alleen in wedstrijdperiodes maar zeker ook tijdens de trainingsopbouw is beta-alanine nuttig. Zeker als je Intensieve intervaltrainingen (HIIT) inplant. Dat type training omvat korte periodes van intensieve inspanning afgewisseld met rust- of herstelperiodes, en beta-alanine kan nuttig zijn om de prestaties tijdens de intense inspanningsfases te verbeteren.

Het is belangrijk te onthouden dat terwijl beta-alanine kan helpen de prestaties in die sporten te verbeteren, het maar een klein deel uitmaakt van een uitgebalanceerd dieet en trainingsplan.

Beta-alanine vind je in Trilactic van Sports2.

 

Advies over voedingssupplementen

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triatlon, heeft zich altijd in voedingsleer verdiept. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om ook door middel van voedingssupplementen het maximum uit je trainingsarbeid te halen. Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel creatine via onderstaande link.