Tijdens een pandemie zijn de mogelijkheden voor conventionele sportactiviteiten ernstig beperkt. Veel sportfaciliteiten zijn gesloten of mogen alleen met restricties gebruikt worden. Om dat gemis op te vullen, nemen actievelingen vaker hun toevlucht tot digitale sportoplossingen. Die gedragsverandering was trouwens al eerder begonnen met de trend van fitness-apps en activity trackers. Onderzoek suggereert dat digitale oplossingen de motivatie om te bewegen en actief te blijven vergroten.

Digitaal sporten werd populair tijdens de covidperiode

De SARS-CoV-19-pandemie had een significant negatief effect op de sportactiviteit, met name bij personen die de voorkeur geven aan teamsporten. Ter compensatie werd er meer aan digitale sporten gedaan dan voorheen. Hoewel de algemene acceptatie van digitale sportoplossingen tijdens de pandemie toegenomen is, blijft er nog veel scepsis over het potentieel van digitale sportoplossingen om de prestaties te vergroten of de teamgeest te versterken.

Digitale sport is een goed alternatief voor het echte werk

Studies tonen aan dat digitale sportoplossingen, zoals fitness-apps en wearables, helpen om een gezonde levensstijl in stand te houden. Wat sociale interacties betreft, leggen de huidige oplossingen de nadruk op individuele prestaties en uitdagingen, terwijl ze het potentieel van positieve sociale interacties, zoals samenwerkingsuitdagingen, onderwaarderen. Veel personen die tijdens de pandemie met digitaal sporten begonnen, geven aan dat te willen blijven doen.

Aan digitale teamsporten is er vooralsnog een gemis

Voor individuele sporters volstaan de huidige oplossingen op de markt grotendeels voor het handhaven van hun fysieke activiteitsniveau. Mensen met een voorkeur voor teamsporten blijven daarentegen nog ietwat op hun honger zitten. Dat geldt vooral voor mannen: zij zagen hun sportactiviteiten het meest afnemen tijdens de pandemie. Toekomstige digitale sportoplossingen zouden meer samenwerking moeten integreren, om zowel het gevoel van verbondenheid te vergroten als de uitdaging te bieden om met anderen te concurreren.

Drie interessante digitale sportoplossingen

Hoewel ze vanuit verschillende uitgangspunten ontstaan zijn, integreren deze oplossingen elementen uit virtual reality en augmented reality om een ervaring te creëren waarbij de gebruiker centraal staat.
 

Peloton bike

De peloton bike is een fitnessfiets ontworpen voor thuisgebruik. Het voordeel tegenover conventionele spinningfietsen is zijn draaibaar HD-touchscreen van 24 inch, in combinatie met wifi- en bluetooth-connectiviteit.

Er bestaan heel wat andere merken en varianten, deze werd genoemd in de studies die we raadpleegden.

Vaha fitnessspiegel

De Vaha fitnessspiegel is een workoutspiegel voor thuis. De spiegel kan gebruikt worden bij diverse trainingen en biedt de mogelijkheid om via geïntegreerde video live te trainen met een coach.

Er bestaan heel wat andere merken en varianten, deze werd genoemd in de studies die we raadpleegden.

Nintendo Ring Fit Adventure

De fitnessgame Ring Fit Adventure van Nintendo is een add-on op de Nintendo Switch-spelcomputer. Je bedient het spel met een grote ring en een beenband, die je bewegingen vertalen naar acties op het scherm.

Er bestaan heel wat andere merken en varianten, deze werd genoemd in de studies die we raadpleegden.