In onze webshop vind je Nitra Forte, een supplement op basis van extracten van rode biet, kurkuma en granaatappel. In deel 1 verdiepten we ons in de geschiedenis van de biet sinds de prehistorie. In dit deel zijn we aanbeland bij de studies van de 21ste eeuw.

Inspanningstolerantie en herstel

Verschillende ​​onderzoeken hebben aangetoond dat suppletie met bietensap een rol speelt bij menselijke inspanningstolerantie en herstel. Een studie op proefpersonen concludeerde dat suppletie met bietensap de negatieve effecten van spierhypoxie na een inspanning verminderde. Spierhypoxie treedt op als er onvoldoende zuurstof beschikbaar is voor normale spieractiviteit. Dat schaadt de inspanningstolerantie en de energieproductie van spieren. 

Een andere klinische studie meldde dat suppletie van rode bietensap gedurende drie dagen voorafgaand aan strikte training de hoeveelheid verbruikte zuurstof verminderde en het uithoudingsvermogen verhoogde. Dat effect bleef ook bestaan ​​tijdens matige inspanning.

Bietensap verhoogt de nitrietconcentratie

Rode bieten kunnen de bloeddruk en dyslipidemie (hoog cholesterol- en/of triglyceridengehalte in het bloed) beïnvloeden vanwege hun hoge nitraatconcentratie. Dieetnitraten worden bij inname in het lichaam omgezet in nitrieten, die bekende vasodilatoren zijn (verbindingen die de bloedvaten doen uitzetten).

Consumptie van bietensap verhoogt dus de concentratie van plasmanitrieten in het bloed, waardoor de bloeddruk bij gezonde volwassenen daalt. Bij het bestuderen van dat effect concludeerden wetenschappers ook dat bietensap beschermt tegen endotheliale schade (gerelateerd aan de binnenwand van slagaders). Ze stelden een verlaging van de systolische bloeddruk met 6 mmHg vast na suppletie met bietensap.

Verbeterd uithoudingsvermogen

De nitraten in bieten helpen ook bij het ontspannen van gladde spieren, wat de waarde ervan als trainingssupplement verder verhoogt. Professionele en amateursporters voegen steeds vaker bietensap toe aan hun trainingsregime. Begin dit jaar verklaarde Mathieu van der Poel in een interview dat hij niets anders gebruikt dan bietensap en multivitaminen. Onderzoekers claimen een toename van het uithoudingsvermogen en de snelheid na een veelbelovend onderzoek uit 2015. 

Een onderzoek uit 2015 concludeerde dat gezonde mannelijke proefpersonen na een week suppletie met bietensap een langere reactietijd en atletische prestaties lieten zien tijdens een sprintoefening.

Verlaging van de bloeddruk

Een andere studie toonde een significante verlaging van de bloeddruk, met een verandering van 10,4 mmHg systolische en 8 mmHg diastolische metingen, vanwege de hoge nitraatconcentratie in bieten. Die studie suggereerde ook dat bieten endotheeldisfunctie kunnen voorkomen en de bloedplaatjesaggregatie kunnen remmen. Die effecten werden toegeschreven aan de inname van nitraten, die omgezet worden in nitrieten en in de maag gereduceerd worden tot stikstofmonoxide. Suppletie van rode biet, gecombineerd met meidoornbes, verhoogde de plasmanitraat- en nitrietconcentraties en verlaagde significant de triglycerideniveaus bij 72 % van de deelnemers met hoge triglyceriden.

Nitra Forte met rode biet bestellen?

Extract van rode biet is een van de hoofdbestanddelen van Nitra Forte, samen met kurkuma en granaatappel. Het leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren, zodat de uithoudingsprestatie verbetert.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel via onderstaande link.