Inname van rode biet zorgt voor een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren. Daarom vind je in onze webshop Nitra Forte, een supplement op basis van extracten van rode biet, kurkuma en granaatappel, dat een bewezen effect heeft op het uithoudingsvermogen. Over de recente wetenschappelijke inzichten lees je later meer in deel 2, maar laten we eerst eens naar de vroege geschiedenis kijken.

De wilde biet is ouder dan de mens

Als we de geschiedenis van de rode biet willen bekijken, moeten we teruggaan naar de voorouder ervan, de wilde biet oftewel de strandbiet. Alle cultuurvarianten die we tegenwoordig verbouwen, zoals rode biet, snijbiet, suikerbiet en voederbiet, zijn uiteindelijk van die plant afkomstig, maar ook een resem wilde soorten die bijvoorbeeld in Midden-Europa welig tieren.

De strandbiet moet zich al in de prehistorie vanuit Zuidwest-Azië over Europa verspreid hebben. Het is heel waarschijnlijk dat de biet toen al door de mens gegeten werd. Geschiedkundig onderzoek heeft aangetoond dat de strandbiet als voedingsgewas gecultiveerd werd rond 8000 v.Chr. in Mesopotamië, waar de bakermat van de Westerse beschaving lag.


Geneesmiddel in de Oudheid

Hippokrates (460–370 v.Chr.), de grondlegger van de westerse geneeskunde, gebruikte de bladeren van de biet om wonden te verzorgen. Een andere Griekse arts, Diokles van Karystos (375–295 v.Chr.) beschreef de biet in een van zijn medische geschriften. Hij had er zelfs gedroogde bladeren bijgevoegd.

Theophrastos (371–287 v.Chr.) en Dioskorides (40-90) beschreven een grote verscheidenheid aan aandoeningen waarvan ze beweerden dat ze te genezen of voorkomen waren door de consumptie van de wortel of het groen van bieten.

Het primaire medicinale gebruik van de biet had de bedoeling het bloed te ontgiften en de nieren, lever, darmen en galblaas te reinigen.

Van afrodisiacum tot laxeermiddel

De Oude Grieken namen ook aan dat bieten afrodiserende eigenschappen hadden. Er werden gravures van bieten gevonden op fresco’s van Griekse bordelen. Veel courante problemen werden met bieten behandeld: wonden, huidaandoeningen, roos, spijsverteringsproblemen, oorpijn, maar ook lepra. 

De Romeinen kenden vooral koortswerende en laxatieve eigenschappen toe aan bieten. In De Agri Cultura gebruikte Cato de Oudere (234-149 v.Chr.) voor het eerst het woord ‘beta’ bij het opsommen van de ingrediënten van een laxeermiddel. Een andere vermaarde Romeinse auteur die over de geneeskrachtige eigenschappen van de biet schreef, was Plinius de Oudere (23-79) in zijn Naturalis Historia.

Recente herwaardering

De rode biet zoals we hem nu kennen, ontstond in de 16de eeuw in Oost-Europa. Hij werd een populair voedingsmiddel, maar in de geneeskunde verdween hij eeuwenlang van het toneel. Tot er in de laatste decennia meer en meer onderzoek gedaan werd naar de effecten op de gezondheid. Toen werd duidelijk welke grote voordelen consumptie van rodebietensap kan hebben voor sporters. Je leest er binnenkort meer over in het tweede deel van deze blog .

Nitra Forte met rode biet bestellen?

Extract van rode biet is een van de hoofdbestanddelen van Nitra Forte, samen met kurkuma en granaatappel. Het leidt tot een verhoogde bloedtoevoer naar de spieren, zodat de uithoudingsprestatie verbetert.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of bestel via onderstaande link.