In een recente publicatie van het European Journal of Fitness, Nutrition and Sport Medicine Studies is een artikel verschenen waarin de effecten beschreven werden van elektrolyten en energiedrinks op sportprestaties en werd ook ingegaan op het soms onoordeelkundige gebruik ervan door atleten. 

Voor, tijdens en na de inspanning nemen sporters graag hun toevlucht tot allerlei drankjes. Afhankelijk van de duur van de inspanning, de intensiteit en de klimatologische invloeden, gelden er algemene richtlijnen.

Een algemene hydratieregel

Sporters die intensieve spanningen leveren bij hoge temperaturen of hoge luchtvochtigheid hebben een verhoogde vochtbehoefte om hun lichaamstemperatuur te reguleren. Aanbevolen wordt dat de sporter ten minste 4 uur voor het begin van de sportinspanning 5 à 7 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht inneemt.

Drinken bij inspanningen tot 40 minuten

Tijdens inspanningen die meer dan 40 minuten duren, wordt voorgesteld om gepersonaliseerde hydratatiestrategieën te ontwikkelen. Sporters zouden moeten proberen voldoende vocht te drinken om het door het zweten verloren vocht te vervangen, zodat het totale vochttekort tijdens een training of wedstrijd niet meer dan ongeveer 2 % van de lichaamsmassa bedraagt (gemiddeld 200 ml per 20 minuten inspanning).

Drinken bij inspanningen langer dan een uur

Tijdens trainingen die langer dan 1 uur duren en zware vermoeidheid veroorzaken, wordt sporters aangeraden een koolhydraatbron te consumeren die vlug in bloedglucose omgezet wordt. 

Drinken bij inspanningen van ruim een uur tot meer dan twee uur

Bij dit soort inspanningen komen elektrolyten, zoals natrium, op het voorplan. 

Energiedrank om de prestatie te boosten, elektrolyten om te hydrateren

Het probleem is dat veel atleten zomaar een gekleurd drankje meegrissen uit de sportwinkel. Energiedranken en hydratatiedranken worden door elkaar gebruikt, omdat de atleet zich niet informeert naar de samenstelling en juiste aanwending.

Het is vooral het overdadige gebruik van energiedranken dat voor problemen kan zorgen. De belangrijkste stimulerende nutriënten in de meeste energiedranken lijken koolhydraten en/of cafeïne en taurine te zijn. De prestatiebevorderende effecten ervan, en zeker van cafeïne, op mentale en fysieke prestaties zijn duidelijk vastgesteld. De consumptie van energiedranken 10 tot 60 minuten voor de inspanning kan de concentratie, alertheid, anaërobe prestaties en/of aërobe inspanningsprestaties verbeteren. 

Nadelen van verkeerd gebruik van energiedranken

De inname van energiedranken met een hoger caloriegehalte kan gewichtstoename bevorderen als de energie-inname als gevolg van de consumptie ervan niet zorgvuldig beoordeeld wordt als onderdeel van de totale dagelijkse energie-inname. Kinderen en adolescenten mogen energiedranken alleen gebruiken met toestemming van de ouders en na overweging van de hoeveelheid koolhydraten, cafeïne en andere voedingsstoffen in energiedranken.

In de andere richting is het nuttigen van hydratiedranken met elektrolyten om de aankomende prestatie te bevorderen niet schadelijk, maar ook niet efficiënt.

Op de website van Sports2 zijn deze producten duidelijk onderscheiden: 

  • Klik hier voor ons aanbod aan hydratatiedranken met elektrolyten om inspanningen te blijven volhouden. 
  • Klik hier voor ons aanbod aan energierijke dranken met prestatiebevorderende ingrediënten als cafeïne, taurine of guaraná.

WELKE DRANK KIEZEN voor welke doelstelling?

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, kent het klappen van zweep. Niet in het minste wat voeding en sportsupplementen betreft. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, beslaan ook voor een groot deel voedingsstrategie.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be of +32 (0)475 32876.