Of het nu competitie is of een streefgewicht of een betere conditie of fitheid, bijna iedereen sport ergens wel met een doel. In tijden van een pandemie vallen die competitieve doelstellingen soms helemaal weg, en ook de ‘softere’ doelstellingen komen soms op de helling te staan als je er je kopje niet bijhoudt. We schuimden een set aanbevelingen af van sportpsychologen wereldwijd en resumeerden de meest voorkomende in deze top 10.

  1. Blijf op de hoogte van de huidige situatie en de maatregelen. Het kan soms wat veel zijn om alle mediaberichten te volgen, maar het is van belang dat je van dag tot dag weet waar je aan toe bent. Probeer er niet van te vluchten en kom niet voor verrassingen te staan. 
  2. Selecteer je bronnen. Laat je niet meeslepen door digitale toogpraat in een Facebookthread, maar kies bronnen als openbare omroepen, overheidswebsites of de website van de Wereldgezondheidsorganisatie.
  3. Maak elke dag tijd voor zelfreflectie, relaxatie en mindfulness. Evalueer elke dag hoe je je voelt en wat je eventueel kunt verbeteren om je beter te voelen, ondanks de beperkingen. Herinner jezelf er ook aan waarom je aan sport doet, wat ooit je intrinsieke motivatie was..

4. Kom voldoende buiten, blijf sporten, zoek de natuur op. Ventilatie en frisse lucht zijn een zegen voor het lichaam, maar ook om het gruis in je hersenpan te vermalen.

5. Bewaak toch een soort dagelijkse routine. Met aandacht voor je maaltijden, je nachtrust, toch voldoende beweging. Ook al is het dagelijkse leven ontwricht, je hoeft daar niet in mee te gaan.

6. Pas je wedstrijddoelen aan en tover ze om tot recreatieve doelstellingen. Neem geen courante wedstrijdafstanden, omdat je anders gaat vergelijken met een topprestatie in een wedstrijdomgeving. Maar kies voor een sessie trappenlopen, een ronde in een park of bos waarvan je niet weet hoe lang die is (en probeer die vlugger te lopen) of probeer je te verbeteren op een hindernisparcours of in een andere sport (als loper bijvoorbeeld vluggere baantjes zwemmen).

7. Deel ervaringen met andere sporters, trainers, coaches. Laat je door hen motiveren, motiveer hen, volg wat ze doen op hun sociale media, bekijk hun filmpjes. Zo blijft je mindset in de sportieve sfeer. 

8. Geef verveling geen kans en vang het niet louter op met inactiviteit. Hou de sportieve mindset: als je leest of tv kijkt, kies voor onderwerpen als sportieve motivatie, sportpsychologie, of een inspirerende biografie van een sportman. Muziek kan de zinnen verzetten, en kun je perfect al wandelend of lopend beluisteren.

 

9. Maak jezelf niet wijs dat er geen trainingsmogelijkheden zijn. Tover een vertrek in je woning om tot een trainingshonk en probeer andere trainingsvormen uit die thuis wel mogelijk zijn. Je core stability, bijvoorbeeld, kun je perfect thuis trainen en werd anders vaak verwaarloosd terwijl het eigenlijk essentieel is. Met een aantal simpele toestellen of gimmicks, zoals twee flessen water of een fitnesselastiek, kun je heel wat trainingsarbeid verrichten. Wellicht heb je ook een trap in huis: als die stevig genoeg is, kun je hem een paar keer op en af, per trede, per twee treden. En herinneren we ons allemaal dat filmpje niet van de man die op zijn balkon een marathon heeft gelopen?

10. Vermijd overtraining. Ja, dat bestaat ook: atleten die vanuit een soort paniek, onrust of schuldgevoel gaan overcompenseren en denken dat ze nu harder moeten werken dan ooit. In het algemeen wordt aangeraden om het trainingsregime wat te laten zakken, en zeker geen piekprestaties te leveren op training. Beter is dan om wat op punt 9 te werken, andere trainingsvormen. Als deze ellende voorbij is, zul je daar de vruchten van plukken.

Motivatie, deel van The Bigger Picture

Rudi Stroobants, zelf ex-Europees kampioen triathlon, heeft zich altijd in voedingsleer verdiept. De inzichten van zijn trainingsmethodiek, The Bigger Picture, zijn erop gericht om ook door middel van voedingssupplementen het maximum uit je trainingsarbeid te halen. Belgisch kampioene veldlopen Sofie Van Accom, bijvoorbeeld, volgt minutieus onze aanbevelingen op, zoals je hier kunt lezen.
Neem vrijblijvend contact op via info@sports2.be, +32 (0)475 328761 of onderstaande link.