Van 31 oktober tot 14 november 2019 fiets ik mee in de Kilimanjaro Bike Trail. In die twee weken zal ik een kleine 1.200 kilometer afleggen. Onderweg doorkruis ik de savanne en zal ik oog in oog staan met masaiherders en een rijkdom aan dieren als zebra’s, giraffen en gnoes. Op zich zijn de ritten niet extreem uitdagend, maar ik zal wel de tropische omstandigheden moeten verdragen. 

Mountainbiken door de savanne, door de Rift Valley, op de Kilimanjaro

Van de savanne fiets ik de tropische regenwouden in om daarna in de Rift Valley op de proef te worden gesteld door de rotsformaties. Op een van de rustdagen zal ik de Ngorongoro bezoeken, een ingestorte vulkaan waarvan de kraterrand een diameter heeft van wel 20 kilometer.

Waar ik het meest naar uitkijk is de finale op de flanken van de legendarische berg Kilimanjaro, waar ik een vijftigtal hoogtekilometers zal moeten vreten. 

Welke producten van Sports2 neem ik mee naar Tanzania?

Practice what you preach: ik stouw uiteraard mijn bagage vol met de eigen voedingssupplementen van Sports2. Dit neem ik zeker mee:  

  • Electrolyte Fuel zal geen overbodige luxe zijn in de warme weersomstandigheden. Over het belang van elektrolyten postten we al eerder deze blog.   
  • Hydra Fuel 2:1 is zeker ook een must. Koolhydraten zijn onontbeerlijk bij dergelijke inspanningen. Dat legden we ook al eerder uit in deze blog.
  • Energy Fuel gaat zeker ook mee. Gewoon hydrateren zal immers niet voldoende zijn. Een stevige carboload zal onderweg ook van pas komen. Daarvoor is dit product uitermate geschikt.
  • Fast Fuel Gels mogen niet ontbreken. Mij zal niet overkomen wat Mathieu van der Poel overkwam op het WK Wielrennen. Geen fringale voor mij, ik neem van tijd tot stond een gel tot mij.
  • Energy Fruit repen en Energy Bars worden mijn eetbare steun en toeverlaat in vaste vorm. Ook iets waar ik doorlopend mee bezig zal zijn.
  • Recovery Fuel zal me helpen om na elke rit te herstellen en fris en monter de volgende dag aan te vatten. De spiertjes zullen blij zijn!

Hoe bereid ik me voor op de Kilimanjaro Bike Trail?

In oktober trek ik twee keer naar Lanzarote. Het is er nu tussen de 25 en 30 graden, ideaal om lange duurtrainingen af te haspelen en nog wat hoogte op te zoeken en zo nog wat kracht bij te kweken. 

Welke andere extreme mountainbiketochten reed ik al?

Ik ben niet aan mijn proefstuk toe als het op extreme mountainbiketochten aankomt. In mijn bio lees je bijvoorbeeld dat ik eerder al deelnam aan de Crocodile Trophy in Australië, een van ’s werelds lastigste mountainbikeraces. Ook in de Togo Jungle Challenge in Afrika en de Roc du Maroc door de Sahara heb ik nog mijn tanden gezet.

Zelf interesse in deelname aan een extreme mountainbiketocht?

Bereid je goed voor. Ik deel graag al mijn ervaringen en begeleid individuen of groepen graag in de voorbereiding naar zo’n tocht of op de tocht zelf. Neem gerust contact op via info@sports.be, bel naar +32 475 328 761 of stel je vraag via het formulier.